Последно сбогом с Дядо Добри

0
Добрият старец издъхна във вторник на 103 години
Добрият старец издъхна във вторник на 103 години

Днес Дядо Добри ще бъде погребан в родното си село Байлово.

Добрият старец, наречен светец приживе, издъхна във вторник на 103 години. Днес той ще бъде положен в двора на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в селото си.

Още като млад Дядо Добри помагал на хората в селото и делил залъка си с тях."По време на бомбардировките над София през Втората световна война е убит негов приятел и от тогава Дядо Добри се посвещава изцяло на Бога", разказва кметът на Байлово Бойко Неделчев, цитиран от „Дарик“.

Години наред добрият старец събираше пари и правеше дарения на храмове и манастири в страната, спеше на земята и не оставяше и стотинка за себе си. Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Малката постройка, в която живя дядо Добри в двора на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, ще бъде запазена в състоянието, в което е, за да показва на поколенията неговата скромност и отдалеченост от всичко материално, каза отец Серафим от храма в Байлово.

"Дядо Добри не обичаше шума около себе си", споделя Ана Цветкова, библиотекар в читалището в Байлово и призова към смирение.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари