Последният разговор на Скатов е бил с алпиниста Колин О`Брейди

2
О`Брейди е направил и последната снимка на българина
О`Брейди е направил и последната снимка на българина

Колин О'Брейди е един от последните, които се е видял с Атанас Скатов преди злополучното слизане към базовия лагер на К2, пише 24 часа.

Ето какво написа алпинистът, който публикува и последната снимка на Наско в интернет:

Загинал приятел

Направих тази снимка на моя приятел Атанас Скатов, @atanasskatovathlete, тази сутрин точно в 8,30 часа, преди да напусна Лагер 3, за да тръгна надолу. Час по-късно, докато е правил същото той е паднал и намерил смъртта си. Най-лошите ми страхове се сбъднаха. Разбрах за случилото се по радиото, докато все още бях в Лагер 2. Трябваха ми доста усилия, за да се събера, за да не допусна грешка при слизането си. Все още не мога да асимилирам напълно, че го няма. Чакам го да влезе в палатката в Базовия лагер и да пусне някоя шега. Усмивката и шегите му бях заразителни. Атанас беше много опитен алпинист, като вече беше събрал 10 от 14-те най-високи върхове в света, К2 щеше да бъде 11-тият му.

Точно преди да направим тази снимка си говорехме за разочарованието, че не сме достигнали върха. Но не се ядосвахме. Вместо това в огромния си позитивизъм на Атанас се наслаждавахме на късмета си да бъдем там, където бяхме, гледайки грандиозната гледка пред нас от Лагер 3 на К2 през зимата... сюрреалистично.

Прегърнахме се, като си обещахме да пийнем по едно на вечеря в Базовия лагер, когато и двамата се приберем. Тръгнах надолу и се върнах в Базовия лагер в 5,30 ч. Той е тръгнал надолу малко след мен. Това ще е последният ми спомен от моя приятел.

Приятелката му Шени, @sheny.b, беше в Базовия лагер с нас през цялата експедиция. Палатката им бе до нашата. Сърцето ми се къса за нея, цялото му семейство, приятели и близки. Мъча се да намеря думите. Затова ще спра да пиша и ще обобщя всичко с тази снимка.

Благодарни, че вече приветствахме почти всички членове на нашата експедиция на SST. Повечето сега са в безопасност. Чакаме вест от онези, които тръгнаха към върха снощи - Хуан Пабло Мор, Джон Снори и Али Садпара, от които няма вест. Моля, изпратете им цялата положителна енергия и топлина, която можете да съберете, за тяхното безопасно връщане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари