Посланията на депутатите за новия политически сезон

0
Ще има ли предсрочни избори?
Ще има ли предсрочни избори?

С кворум от 162 народни представители бе открита петата сесия на 44-тия парламент.

Парламентарният звънец за новата сесия удари председателят на парламента Цвета Караянчева. По традиция председателите на парламентарните групи представиха декларации с посланията и приоритетите си през новия политически сезон.

В словото си Цвета Карачева изрази надежда през новия сезон както опозицията, така и управляващите да бъдат диалогични и продуктивни. "Нека в началото на новия политически сезон си пожелаем конструктивна работа и единодействие по важните за страната ни въпроси. Само след няколко дни за пореден път ще отбележим една от най-значимите дати в нашата история – Съединението на Източна Румелия с Княжество България", коментира тя, предава Агенция Фокус.

По думите й този акт на обединение успява, защото е общобългарско дело и в неговата защита всички са единни. "Нека днес си припомним призива на Петко Славейков – да се покажем като народ, вечно съединен и да търсим съгласие в името на България", допълни Караянчева.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че есенната парламентарна сесия се открива при подчертано добра ситуираност на страната ни на европейската политическа сцена и при наличието на благоприятни предпоставки за сътрудничество между страните от региона на Западните Балкани.

"Отправят се критики и към коалиционния формат на управлението ни. Патосът тук идва от потребността на опозицията да формулира и отстоява общонационални каузи, което все по-трудно й се отдава. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм“, каза още Цветанов. По думите му желаещите да сменят сегашното управление във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората.

"Колкото по-яростни и крайни са опонентите ни, толкова по-трудно те намират път към хората. При откриването на тази парламентарна сесия за пореден път заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и ОП за пълния й четиригодишен мандат. Наясно сме, че колкото по-дълго управляваме, толкова повече отговорности поемаме", коментира той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че сесията започва със сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство. Тя заяви, че този парламент трябва да бъде разпуснат, защото тази зала и това мнозинство не могат да решат проблемите. "Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония. Искаме предсрочни избори", каза още тя. Според Нинова следващите дни ще сме свидетели на битка Цветанов - Борисов. Лидерът на БСП обърна внимание, че подадените по искане на премиера Борисов оставки от тримата министри Нанков, Московски и Радев се оспорват от Цветанов.

По думите й това говори за несигурност в страната. Нинова обясни, че по-голямата част от депутатите на БСП няма да ходят в парламента.Тя уточни, че в пленарната зала ще останат само 20 народни представители. „Останалите отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел”, каза още Корнелия Нинова.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че ГЕРБ има последния шанс да поеме политическата отговорност за провала на своята политика и да предложи адекватни решения. По думите му е нужна ясна програма за нов тип управление. "Ред е на експертите и на обединителните идеи. Предупрежденията ми от първия ден са върху основния политически субект и тяхната отговорност за управлението на страната и грижа за гражданите. При тази остра криза на държавността от ДПС заявяваме, че е важно възстановяването на дискурса във всичките му видове, утвърждаване на експертността във взимането на политически решения, диалогът между партиите", каза още той. Карадайъ допълни, че формулата на властта е грешна и трябва да се промени.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви: "Трябва да се поздравим не само с новата сесия, а и с началото на предизборната кампания". По думите на Марешки политиците отново се опитват да излъжат избирателите. „Дела трябват, не думи“, заяви Марешки. Той посочи, че от „Воля“ настояват петата сесия на 44-тото Народно събрание да бъде ползотворна, с повече прагматизъм.

Единствено Парламентарната група на "Обединени патриоти" не излязоха с декларация за началото на политическия сезон. Пред журналисти народният представител Валентин Касабов коментира, че групата има приоритети за сезон и ще ги кажат, когато му дойде времето. Попитан дали ще има нов председател на ПГ на „Обединени патриоти“, Валентин Касабов заяви, че няма да има такъв, защото председател е Волен Сидеров.

Депутатът Борис Ячев допълни, че е имало готовност за декларация, но явно е имало някакъв технически проблем. "Г-н Сидеров не беше в зала и нямаше декларация. Няма напрежение", каза още той. Ячев посочи, че приоритетите ще бъдат обявени без значение дали в зала или в кулоарите на парламента. „Имало е и преди случаи в Народното събрание да няма изявление. Ако питате за това дали г-н Сидеров е председател на парламентарната група – да, такъв е. Нямало е искане за неговата оставка от НФСБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари