Посланията и уроците на Левски 149 години след залавянето му

0
Историци откриха нови факти, свързани с преследването и издирването му
Историци откриха нови факти, свързани с преследването и издирването му Видео: NOVA NEWS

Най-новото откритие е телеграмата, която известява за залавянето на Апостола

Навършват се 149 години от залавянето на Апостола на свободата Васил Левски. Историци откриха нови факти, свързани с преследването и издирването му, информира NOVA NEWS.  Оказва се, че турската полиция е разполагала с негова снимка. Фотосът беше открит наскоро в архиви в Истанбул.

Националният музей "Васил Левски" в Карлово приютява спомените от делото на Дякона. Директорът Дора Чаушева споделя, че този ден променя развитието на българското националноосвободително движение. "Среща се с дейци в Карлово, те се опитват да го отклонят от намерението му, но не успяват. Така Апостола и другаря му Бакърджията и се отправят на път. Той е преценил да мине по този маршрут при положение, че е знаел какви са рисковете", разказва тя.

По повод откритата снимка, Чаушева заяви, че тази фотография е известна за българите от години. "За първи път на нея го виждаме отблизо седнал до коленете. По нея Левски е издирван, тя показва физическия му образ, това, че е от Карлово, както и името на майка му. Агентите на Османската империя се добират и до две писма от Любен Каравелов до него. Вероятно в османския архив има и още документи. Най-новото откритие е телеграмата, изпратена от турския мютесариф. С нея се известява за залавянето на Апостола", разкри директорът на музея. По думите ѝ вероятно не само поп Кръстьо, а и други ловешки дейци са давали информация на турските агенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари