Посланикът ни в Белград е получил инструкции от Захариева

0
Повод за това стана задържането на български лекари в Босилеград
Повод за това стана задържането на български лекари в Босилеград Снимка: БГНЕС

По повод инцидента със задържането на български лекари в Босилеград, посланикът ни в Белград Радко Влайков е получил инструкции още тази сутрин от министъра на външните работи Екатерина Захариева да постави въпроса пред сръбските власти.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР днес, след като съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при сръбското Министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград.

По покана на КИЦ „Босилеград“ трима лекари специалисти от Първа МБАЛ – София на 10 ноември, в предобедните часове, пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които и деца. Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помещенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.

След двучасов разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“, на служителите на КИЦ-а беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.

След проведеният разпит в КИЦ-а, тримата лекари от София, бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа, без да ги разпитват и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха, с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.

Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари