Поскъпването на тока отива в прокуратурата

0
Мая Манолова ще внесе иск във Върховната административна прокуратура
Мая Манолова ще внесе иск във Върховната административна прокуратура Видео: БГНЕС

Поскъпването на тока, парното и електроенергията от 1 юли отива в прокуратурата.

Това заяви пред БГНЕС омбудсманът Мая Манолова.

От сутринта тя е провела разговори с представители на обвинението, както и с главния прокурор Сотир Цацаров. В сряда, в 10.00 часа, Манолова ще внесе иск във Върховната административна прокуратура. Освен това общественият защитник ще настоява да отпадне текста в Закона за енергетиката, според който граждански сдружения и обикновени граждани не могат да оспорват решенията на КЕВР

Телефонът в приемната ми прегря от жалби на граждани срещу поскъпването на тока и топлоенергията и природния газ от 1 юли, има и много хора, които дойдоха лично да се оплачат. Моето становище е, че повишението на цената не се налага, защото в края на миналата година – в резултат на поевтиняване на газа със 7,29% цените на парното и на тока не бяха пипнати, т.е КЕВР коригира цените само когато са в ущърб на гражданите“, категорична е Манолова. Според изчисления на нейните експерти ощетени са 1,2 млн. души или 600 000 домакинства в страната.

Манолова заяви, че предприела мерки да се отмени текста в променения Закон за енергетиката, според който граждани и сдружения не може да оспорват в съда решенията на държавния регулатор. „Сезирала съм Конституционния съд, за да отмени този текст в закона, все още обаче няма решение. Единственият ми ход в момента е да внеса жалба в прокуратурата“, заяви тя.

Манолова е поискала среща с шефа на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, разговаряла е и с главния прокурор Сотир Цацаров. Насрочена е среща в сряда от 10:00 часа. „Много се надявам ВАП да протестира тези решения на КЕВР“, подчерта тя.

Омбудсманът припомни, че миналата година отново внесе жалба срещу шоковото поскъпване на синьото гориво от 1 април. Исковете,по думите на Манолова, бяха отхвърлени именно заради забраната в законодателството да се оспорват решения от частни лица.“Всъщност, разбирането е, че единствените засегнати от поскъпването са енергийните дружества, а не потребителите“.

Очакванията на Манолова са, че прокуратурата ще успее в законоустановения 30-дневен срок да обжалва решението на регулатора.

БГНЕС припомня, че от 1 юли цената на електроенергията в страната се увеличава с 2,03%. Изменението на крайните цени на електрическата енергия за битови клиенти на ЧЕЗ е с 1,75%, на ЕВН – 1,82%, а на Енерго Про – 2,78%. Топлинната енергия скача средно със 7,33%, а природният газ- средно със 7 %. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари