Порциона на българския войник се намалява от 10 на 8 лева

0
Ще отглеждаме гладен войник
Ще отглеждаме гладен войник

Със заповед № 508 на министъра на отбраната Николай Ненчев дневният порцион на курсантите от Военните училища се намалява от 10,30 лв. на 8,17 лв. Съгласно същата заповед с по 2 лв. се намалява дневния порцион и на повечето от останалите категории военнослужещи на действителна служба. Според представители на Министерството на отбраната намалението се дължало на намаляването на цената на свинското месо, въпреки че едва ли българските военнослужещи се хранят само и единствено със свинско месо. 

 Ще отглеждаме гладен войник и ще очакваме да е добре обучен и мотивиран, за да ни защитава, ако не дай си, Боже, се наложи!

 Явно министърът с аграрна диплома спестява пари от обучението на военни курсанти по начин, по който би спестявал от пари за силажа на едър добитък. Не бихме и могли да очакваме по-различно отношение към хора, след като иимаме Земеделец, който  „обгрижва“ българската армия, пише АЛАРМА

 Но ето и реакциите на утвърдени имена на наши истински военни експерти

Мотивите за намаляване на порциона с промени в цените на съответните продукти са просто несериозни. За мен е обидно дори да го коментирам.“ Това каза  народният представител от ПГ на АБВ ген. Михо Михов във връзка с намаляването на дневния порцион на курсантите и войниците. Той обясни как се е стигнало до намаляването на порционите на курсантите. „В МО с нарочна заповед е намален порционът на курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ и Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ с малко повече от 2 лева. Считам, че и в този период е нецелесъобразно и дори не мисля, че много далновидно са подходили експертите в Министерството на отбраната, когато са предлагали тази заповед”, заяви ген. Михов. По думите му, в сегашната форма за хранене на курсантите е заложено модерно отношение с така наречения кетъринг. „Сегашното падане с 2 лева налага по-сериозен контрол, което е обидно и за тези партньори и за самите курсанти. Фактът, че кандидатите за курсанти тази година в последния етап издържали всички изпити съвпадна с позицията едно към едно говори, че ние трябва да вдигаме стимулите за курсантите – бъдеще офицери, а не да ги унижаваме по този нецелесъобразен начин за момента. Считам, че това не е правилно”, коментира той.

Не може Министерството на отбраната да прави икономия от храната на курсантите“ коментира адмирал Пламен Манушев, народен представител от ПП ГЕРБ-Варна Той допълни, че това е коментирано от няколко месеца. Адмирал Манушев каза още, че по време на вчерашното обсъждане на бюджета на Министерството на отбраната по отношение на социалните придобивки е попитал за тази заповед, свързана с намаляване на дневния порцион на курсантите от Военните училища от 10,30 лв. на 8,17 лв. Съгласно същата заповед с по 2 лв. се намалява и дневният порцион на повечето от останалите категории военнослужещи на действителна служба. „Смятам, че не е правилно и не може министерството да прави икономия от курсантите”, допълни адмиралът. Пламен Манушев е попитал и как това ще се отрази на калориите, които се изчисляват за военнослужещите. Отговорът е бил, че стремежът ще бъде да се запазят същите калории, но явно ще се понижи качеството на продуктите.

Според експертът намалението на дневния порцион с 2 лв. няма да доведе до сериозна икономия в министерството. По думите му, курсантите от Военноморското и Военното училище дават наряди, цял ден са в действие и излизат в отпуск само събота и неделя. „Това са 18-20 годишни момичета и момчета, не трябва министерството да си осигурява икономии от тяхната храна. 10 лева дневно – не смятам, че това е сериозно перо в бюджета на министерството и на Военните училища”, коментира Пламен Манушев. Той каза още, че основната причина, която се посочва за намаляване на дневния порцион на курсантите и войниците, е спадът в цената на свинското месо, но те трябва да консумират също пилешко месо, риба и други продукти. „Не може цената на месо, която е временно намаляла в мрежата по статистика, да бъде основата за намаление на порциона. Трябва да се вземе средногодишната цена, а не временната в някой публикации”, допълни Пламен Манушев. Курсантите от Военноморското училище във Варна вече са изразили притеснение по време на срещите си с адмирал Манушев, тъй като явно това се е отразило и на качеството, и на количеството на храната. Според народния представител трябва да се направят нови разчети и сметки и не би трябвало да се намаляват средства по това перо.

„Трябва незабавно да се възстанови размерът на дневния порцион на курсантите и военнослужещите“,  каза народният представител от ПГ на БСП лява България Ангел Найденов. „Трябва незабавно да бъде отстранено това и по същество трябва да бъде поправен и съответно възстановен размерът на дневния порцион за курсанти и военнослужещи”, заяви той. Според него проблемът с бюджета на МО не се решава с намаляването с 2 лева на порционна на курсанти и на войници. „Много по глобални са въпросите”, каза той. „По обясненията вчера на представители на Министерството на отбраната, става дума за становище на експертна комисия, която видите ли взела цените на различните продукти, които влизат в дневния доклад на военнослужещите и поради намаляване на цената на свинското месо са стигнали до извода, че трябва да бъде намален порционна”, поясни Найденов. Депутатът каза, че не подкрепя тези мерки, както и по начало не подкрепя бюджета и в частност този на МО.

Тук трябва да направя една уговорка, че имаме едно сериозно увеличение по проекта за бюджет за 2016 година на МО. Това увеличение е в рамките на близо 0,25 % като процент от БВП. Т.е. от 1.1% колкото беше за 2015 година до 1.35% колкото е за 2016 година. В парично изражение това са близо 200 милиона лева в повече. Една част от тях са предвидени за актуализацията на бюджета за 2015 година-57 милиона лева, а другата част 160 милиона са предвидени за програмата за модернизация. Основно насочена към военната авиация и съответно към военноморските сили”, допълни Найденов.

Източник: АЛАРМА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари