Порожанов се оказа ни чул, ни видял за къщите за гости

0
Министърът изобщо не мисли за оставка, а и премиерът не му я иска
Министърът изобщо не мисли за оставка, а и премиерът не му я иска

Министърът изобщо не мисли за оставка, а и премиерът не му я иска.

Министърът на земеделието Румен Порожанов избра папагалска тактика, за да се брани по болезнената тема "къщи за гости". 

Вече дни наред той повтаря едни и същи числа в опит да отклони вниманието от самия себе си. Порожанов бе шеф на Държавен фонд "Земеделие" точно когато беше бумът на къщите за гости, финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони - 2011-2015 г, пише вестник СЕГА.  

Оказа се, че много от обектите, глътнали общо 200 млн. лева, всъщност не се ползват за селски туризъм, а са китни частни вили и имения и някои са свързани с чиновници от земеделското министерство, включително и от фонд "Земеделие", който е отпускал парите. Има стотици сигнали за нарушения, медии от години разказват за конкретни къщи за гости, но държавните контролни механизми се пробудиха от дълбокия си сън едва когато гръмна скандалът със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и прокуратурата го обвини за злоупотреба с европейски пари заради частно имение с минерален басейн.

Миналата седмица по нареждане на премиера Борисов НАП, полицията и фонд "Земеделие" хукнаха да проверяват всичките 746 къщи за гости, вдигнати с европейски пари.

Порожанов още преди Великден докладва, че до края на 2018 г. били проверени над 100 къщи за гости, за 62 били открити нарушения, като европарите за 32 от тях трябва да бъдат изцяло възстановени, защото се оказало, че не приемат туристи. Оттогава министърът повтаря тази статистика всеки ден, направи го и в четвъртък. Но въпреки че като бивш шеф на фонд "Земеделие" и сегашен министър носи огромна отговорност за използването на 200 млн. лева европейско финансиране не по предназначение, той още е на поста си. Странното е, че и Борисов не му иска оставката.

В четвъртък Порожанов добави към отбраната си нови оправдания: "Направих отново една справка. За периода 2011-2016 г. над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили". Веднага след това обаче поясни, че внушителната бройка сигнали не е само за къщи за гости, но и за всякакви други проекти, финансирани с европари по ПРСР. 

За да отпушат малко напрежението, премиерът и Порожанов разиграха странен етюд с уволнението на висша чиновничка от фонд "Земеделие". Те поискаха и получиха оставката на Иванка Багдатова Мизова, зам.-шеф на фонда, защото в един туристически сайт нейният телефон бил посочен за контакти за къща за гости в Юндола. Формално къщата е на фирма на съпругата на кмета на Юндола. Не стана ясно откъде е дошла информацията за телефона на Мизова. Медиите научиха за гафа й от лаконично съобщение на фонд "Земеделие", с което бяха известени, че Борисов наредил чиновничката да подаде оставка

Порожанов в сряда призна, че не е изяснена връзката на Мизова със селската къща, и дори направи опит да защити чиновничката, която ден по-рано изгони. "Тя работи над 20 години във фонд "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си там и е забравила за това нещо. Този обект функционира като къща за гости, направен е като такъв, има сайт", поясни земеделският министър. Не стана ясно защо тогава е побързал да се раздели с Мизова, вместо да я прати в отпуск до изясняване на случая.  

Порожанов отново не даде отговор защо не е осигурил надежден контрол над къщите на гости за шестте години, в които е бил начело на фонд "Земеделие". Вместо това се похвали, че когато след кратко прекъсване през 2015 г. се върнал във фонда, наредил анализ на финансираните проекти, който показал, че има много нередности. "Имаше договорени кемпери, каравани, имаше яхти по рибарската програма, имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено", каза агроминистърът. 

ВРЪЗКИ

Порожанов защити сина си Антоан, който според разследване на "Биволъ" е работил в компанията "Делойт" - одитор на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Министърът каза, че синът му само е карал стаж в "Делойт" и че сега се занимава с консултантски услуги, но не по земеделски проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари