Порошенко обяви опасност от „пълномащабна война“

0
Русия е увеличила рязко военното си присъствие по границата с Украйна, заяви държавният глава
Русия е увеличила рязко военното си присъствие по границата с Украйна, заяви държавният глава Снимка: ЕПА

Русия е увеличила рязко военното си присъствие по границата с Украйна.

Това заяви държавният глава на страната Петро Порошенко в телевизионно интервю, в което предупреди за опасността от „пълномащабна война“, предава Франс прес, цитирана от Агенция Фокус. 

Броят на (руските) танкове в базите, разположени по нашата граница, е увеличен трикратно“, алармира Порошенко в интервюто, допълвайки, че „броят на единиците, разположени по нашата границите, нарасна драстично“. 

Районният съд в Симферопол във вторник арестува за два месеца 12 от 24 украински военни моряци, задържани около Кримския полуостров за нарушаване на границите на Русия, предава в същото време ТАСС  Сред арестуваните е също командирът на украинския малък брониран катер „Бердянск“ Роман Мокрюк.

ТАСС припомня, че на 27 ноември Върховната рада утвърди указа на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в страната от 28 ноември за срок от 30 дни. То се въвежда във Винницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Донецка, Запорожка и Херсонска области във вътрешните води на Украйна в Азовско-Керченската акватория.

Повод за решението за обявяване на военно положение в Украйна стана инцидент в района на Керченския пролив, където на 25 ноември три кораба от Военноморските сили на Украйна, плаващи от Одеса към Мариупол, незаконно пресякоха държавната граница на Русия, влязоха в руските териториални води и започнаха да осъществяват опасни маневри. Корабите от ВМС на Украйна са игнорирали нееднократните предупреждения и искания да спрат, което е принудило руската страна да използва оръжие за тяхното принудително спиране, отбеляза агенцията.

Всичките три кораба са задържани, трима украински военнослужещи са ранени в хода на инцидента, оказана им е медицинска помощ и живота им не се намира в опасност. За нарушението на държавната граница на Русия е възбудено наказателно дело, припомня още ТАСС.

Въвеждането на военно положение в Украйна може да доведе до ескалация на конфликта в отделни региони на страната и особено на югоизток, заяви малко по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Това е вътрешна работа на Украйна, но на фона на изборния процес, разбира се, ход, като въвеждането на военно положение, има специална и зле прикрита окраска. Също така обявяването на военно положение в редица региони може да донесе заплаха за ескалация на напрежението в конфликтните райони. Имам предвид югоизтока“, заяви представителят на Кремъл. 

Призоваваме за сдържаност, за разум, за деескалация чрез диалог, без употреба на сила, за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни от този регион е много важно да не допуснем по-нататъшна ескалация. Това пък заяви президентът Румен Радев след срещата си с полския президент Анджей Дуда в София. Няма съмнение, че е необходима деескалация на напрежението. Украинските моряци, които бяха пленени от руските войски, трябва да бъдат освободени. Това е състояние, което ние не можем да приемем. И ние с президента Радев нямаме съмнение, че са нужни по-нататъшни действия тези конфликти да приключват, каза от своя страна полският президент

Президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, в който са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише в същото време днешния „Известия“с. Руското издание съобщава, че руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна. За това е съобщила пресслужбата в Кремъл. 

„Двамата са обсъждали опасния инцидент, случил се в неделя в Азовско-черноморската акватория. Владимир Путин го е оценил като провокационно действие от украинска страна и грубо нарушение на нормите на международното право от военните кораби на Украйна, преднамерено пренебрегване на правилата за мирно преминаване през териториални води на РФ“, се казва в изявлението на президентската пресслужба. 

Отбелязано е също, че руският лидер е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки. 

"Изразена е сериозна загриженост от решението на Киев да приведе в пълна бойна готовност въоръжените си сили и да обяви военно положение. Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прессъобщението. 

Разговорите са по инициатива на Германия, поясняват от Кремъл. 

В официалното съобщение на президентската служба се пояснява, че на 25 ноември украинските кораби „Бердянск“, „Яна Капу“ и „Никопол“ са навлезли в исторически принадлежащите към акваторията на Русия води в Черно море, като са пренебрегнали предупрежденията на пограничните служби за сигурност и охрана да не го правят, извършили са и няколко опасни маневри. 

За да ги спрат, руските военни са били принудени да приложат сила. 

В момента корабите са задържани и се намират в Керч, повдигнато е углавно съдебно дело за „незаконно прекосяване на държавната граница“. 
МВнР на РФ определя случилото се като провокация с цел да се отвлече вниманието на украинското население от вътрешнополитическите проблеми на страната. 
Вестникът припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада одобри президентски указ за 30-дневно военно положение в отделни райони на Украйна.

Въоръжените сили на Украйна подготвят провокация с химическо оръжие в Донбас, пише в същото време „Независимая газета“. Това е заявил на специално заседание на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в понеделник Александър Лукашевич, който е постоянен представител на РФ в ОССЕ

"Появи се информация, че Военните сили на Украйна подготвят провокация, като ще използват химическо оръжие и ще привлекат чуждите специални служби“, е съобщил Лукашевич.

Той отново е отбелязал, че украински военни части се струпват около линията на контакт на зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) "БУК", "С-300", реактивните системи за залпов огън (РСЗО) "Град" и "Ураган". Те блокират разузнаването в района на селището от градски тип Станица Луганская, въвели са военни в участъците за разузнаване около градовете Золотое и Петровское, интензифицирали са обстрелването на населени обекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари