Порасналото бебе от обложката на Nirvana съди бандата за $150 хиляди

1
Спенсър Елдън търси по 150 000 от всеки член на групата и всеки, който е изкарал пари от албума Nevermind
Спенсър Елдън търси по 150 000 от всеки член на групата и всеки, който е изкарал пари от албума Nevermind Снимка: Geffen Record

Спенсър Елдън търси по 150 000 от всеки член на групата и всеки, който е изкарал пари от албума Nevermind

Спенсър Елдън, мъжът, който бе обявен за най-известното бебе на 90-те години, заведе дело за детска порнография срещу наследниците на Кърт Кобейн и живите членове на Nirvana. Причината е обложката на албума Nevermind, за която е използвана гола снимка на Спенсър като бебе. На фотоса 4-месечният Елдън е под вода, където, плувайки, се опитва да стигне банкнота, закачена за кукичка. Искът, заведен във вторник, за най-малко 150 000 долара, съобщи сп. Variety, цитирано от Economic.bg.

Според адвоката Робърт Луис обложката създава впечатлението, че бебето си "изкарва парите със секс". Искът е срещу барабаниста Дейв Грол и басиста Крис Новоселич от Nirvana, бившата съпруга на Кърт Кобейн – Къртни Лав, фотографа Кърк Уедъл и арт директора Робърт Фишър и мениджърите, които управляват наследството на Кобейн. Луис обясни, че обвиняемите съзнателно са използвали детска порнография, за да шокират почитателите на гръндж бандата и да печелят пари, възползвайки се от секуларизирания образ на клиента му.

Снимка: Twitter

Целта на рекламната кампания е била внимание, продажби и скандал", категоричен е адвокатът на Елдън.

Според иска са направени между 40 и 50 кадъра на Спенсър, а Кърт Кобейн лично е настоявал точно този кадър да бъде използван на обложката, защото на него се вижда пенисът на бебето.

Историята на спорния кадър започва през 1991 г. Тогава фотографът Кърк Уедъл се свързва с родителите на Спенсър с молба да използва новороденото им бебе за снимките на албума на изгряващата група Nirvana. Таткото на Елдън работи като сценичен помощник на фотографа и се съгласява да снима сина си срещу 200 долара. Отначало идеята на Уедъл е била да фотографира бебета по време на урок по плуване, но нито една от снимките не е одобрена от лейбъла на групата Geffen Records. В крайна сметка, фотографът представя кадър със Спенсър и музикалната компания решава, че е намерила подходящата снимка.

Изображението на долара, закачен на кукичка от въдица, е добавено допълнително, така че да създаде впечатлението, че детето се опитва да достигне до банкнотата. Цялата фотосесия продължава общо 15 секунди.

Снимка: Twitter

През 2015 г. Уедъл разкрива пред сп. Time замисъла на обложката:

Идеята беше великолепна – бебе под водата, което не може да си поеме въздух, но се мъчи да стигне парите. След като Nevermind стана голям хит, момчетата от групата отново ме потърсиха, за да ги снимам под вода".

Преди 5 години 25-годишният Спенсър Елдън се съгласява да позира пред камерата на фотографа Джон Чапъл в чест на годишнината от издаването на албума на легендарната гръндж банда.

Казах на фотографа: "Дай да я снимаме на голо". Той обаче прецени, че ще бъде странно, затова влязох в басейна с шортите си", обясни тогава Елдън пред New York Post.

През 2016 г. Спенсър споделя в интервю: "С времето това започна да ме напряга. Опитвах се да се свържа с членовете на групата, но никой не отговаряше. Трудно е да не се чувстваш прецакан, когато разбереш за какви пари става дума... Когато отивам да играя бейзбол и си мисля, че сигурно всички тук са виждали бебешкия ми пенис. Сякаш са нарушени човешките ми права."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари