Поръчки без конкурс за 4,7 милиарда лева

0
Комисията на Манолова не получи документи, които изиска от държавни фирми
Комисията на Манолова не получи документи, които изиска от държавни фирми Снимка: БТА

Комисията на Манолова не получи документи, които изиска от държавни фирми

Множество нарушения на конституционния ред и законите бяха откроени от депутатите по време на заседанието на Комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ в понеделник.

Всичките засягат отношенията между държавата и строителния бранш и показват, че държавни дружества не предоставят информация, изискана от парламентарен орган. Данните са нужни, за да се провери дали около 400 фирми са получили поръчки за милиарди без конкурс, съобщи Свободна Европа.

Без информация за парламентарния орган

Три държавни дружества все още не са предоставили информация, която им е поискана от комисията. Това са "Автомагистрали", "Булгартрансгаз" и Българската банка за развитие (ББР).

Данните не са изпратени, защото са в обем от над 1 милион и 200 хил. страници, каза директорът на "Автомагистрали" Стоян Беличев, който се яви пред комисията. Не получихме информация кога, как и къде да предоставим това, добави той.

Беличев беше подкрепен в това твърдение от регионалната министърка Петя Аврамова, която също присъстваше по време на заседанието.

Депутатът Калоян Янков от "Демократична България" поиска да бъдат сезирани ресорните министри, включително и бъдещите служебни, които да вземат отношение за това, че изпълнителните директори на държавни фирми не изпълняват закона и го нарушават. По закон те са длъжни да предоставят исканата информация на депутатите.

Поръчки без конкурс

Един от поводите за изслушване на регионалния министър и шефовете на държавни дружества беше предположението, че стотици фирми може да са получили поръчки за близо 5 милиарда лева без конкурс. Това стана ясно от думите на председателката на комисията Мая Манолова.

Според членове на комисията Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договори с държавната компания "Автомагистрали". Компанията, на свой ред, е отдала 87% от дейността си на около 400 фирми подизпълнители без обществена поръчка.

Стойността на проектите е 4.7 млрд. лв.

Това е и проверката, която комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ е искала да извърши и за която не е получила документи от трите държавни дружества, към които се е обърнала.

Според регионалната министърка Петя Аврамова компанията "Автомагистрали" е получила договорите от АПИ чрез така нареченото "вътрешно възлагане" или "вътрешен конкурс" (in house). Тя каза, че такава възможност е предвидена в Закона за обществените поръчки.

Аврамова определи това възлагане на дейности като обичайна практика в строителния бранш". Тя не оспори числото 400, отнесено към броя на фирмите, получили поръчки без конкурс, а каза само, че те не отговарят на определението "наши [на ГЕРБ] фирми".

Заседанието на комисията продължава. То може да е последното в историята на 45-ия парламент, който се очаква да бъде разпуснат до утре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари