Полярният лед се топи със застрашителни темпове

0
Чрез забързване на кадрите стават ясни застрашителните размери на глобалното затопляне и драстичното топене на полярната шапка
Чрез забързване на кадрите стават ясни застрашителните размери на глобалното затопляне и драстичното топене на полярната шапка Видео: NASA Goddard

Видеоклип, публикуван от НАСА, показва движението на арктическия лед в Северния ледовит океан около Северния полюс.

Чрез забързване на кадрите стават ясни застрашителните размери на глобалното затопляне и драстичното топене на полярната шапка, съобщава тя.Дебелият пласт лед около Северния полюс се свива все повече и губи маса. Причината за това е затоплянето на водата и атмосферата.
 
Вижда се, че с годините по-старият лед изчезва. Този по-стар, дебел пласт е като основата на морския лед. Топлото лято топи новия тънък лед, но не може напълно да премахне стария. Но сега този стар лед става все по-слаб, защото става все по-малко, а оставащият стар лед е по-напукан и тънък, затова тази „основа” вече не е толкова стабилна, колкото е била”, обясни Уолт Майер, изследовател на леда от Центъра за космически полети „Годард” на НАСА.

Визуалното студио на НАСА създаде видеото, за илюстрира колко много е изтъняла полярната шапка от 1984 година насам. През 1984 година е имало 1,8 млн. кв. км лед, който е бил на най-малко пет години в периодите, когато е било най-топло. Към септември 2016 тази площ се е стопила до 110 000 кв. км.
 
Във видеото по-новият лед е показан с по-сивкав цвят, а по-старият е бял. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари