Полският премиер загуби вота на доверие в парламента

1
Отваря се пътят към идването на власт на проевропейската коалиция, предвождана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск
Отваря се пътят към идването на власт на проевропейската коалиция, предвождана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск Снимка: Mateusz Morawiecki / Facebook

Отваря се пътят към идването на власт на проевропейската коалиция, предвождана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск

Досегашният полски премиер Матеуш Моравецки загуби днес вот на доверие в Сейма (долната камара на полския парламент), предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това се отваря пътят към идването на власт на проевропейската коалиция, предвождана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

Днешният вот слага фактически край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост", която е упреквана в подриване на независимостта на съдебната система, в превръщане на държавните медии в инструменти за пропаганда и в насаждане на предразсъдъци към малцинствени групи като имигрантите и представителите на ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Доналд Туск обеща да работи за подобряване на отношенията между Варшава и Брюксел и за размразяването на европейските средства, предвидени за Полша съгласно плана за възстановяване от пандемията. ЕС блокира въпросните средства, възлизащи на милиарди евро, поради съображения, свързани с върховенството на закона.

Срещу Моравецки днес гласуваха 266 от общо 456 депутати, взели участие във вота. В подкрепа на досегашния премиер гласуваха 190 депутати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари