Полски писател може да лежи в затвора, след като нарече президента "дебил"

0
Якуб Жулчик, сценарист на популярни сериали, е обидил полския президент в социалните мрежи
Якуб Жулчик, сценарист на популярни сериали, е обидил полския президент в социалните мрежи Снимка: Associated Pres

Якуб Жулчик, сценарист на популярни сериали, е обидил полския президент в социалните мрежи

Полски писател и сценарист може да лежи до три години в затвора, след като нарече "дебил" президента Анджей Дуда заради коментари на последния по повод победата на демократа Джо Байдън в президентската надпревара в САЩ, предаде "Франс прес", пише Дневник.

Якуб Жулчик, сценарист на популярни сериали като "Белфер" (2016 г.), излъчен и под заглавие "The Teach" от "Канал плюс", заяви във Фейсбук, че прокуратурата му е повдигнала обвинение в обида на държавния глава.

"Мисля, че от много отдавна съм първият писател в тази страна, съден за написаното от него", добави той.

В пост, качен на 7 ноември 2020 г., писателят коментира забавно формулиран туит, в който Дуда бе писал: "Поздрави на Джо Байдън за успешната му президентска кампания", допълвайки: "Очакваме да бъде номиниран от избирателната колегия".

Дуда, избран през юли 2020 г. и подкрепен от управляващата популистка дясна партия "Право и справедливост", поддържаше силни лични връзки с предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, изгубил изборите срещу Байдън, припомня АФП.

Говорителка на варшавската прокуратура - Александра Скшиняж, заяви вчера пред полската агенция ПАП, че през март е повдигнато обвинение срещу човек на име Якуб Ж.

Той е обвинен, че е "отправил публична обида към президента на Република Полша, използвайки термин, общопризнат за оскърбителен", каза тя.

Според говорителката заподозреният е разпитан, но не се е признал за виновен. Посочил е, че посланието му "представлява критична оценка за действията на президента".

В своя пост, публикуван малко след изборите в САЩ на 3 ноември, Жулчик заявява, че "не съществува такова нещо като номинация от избирателната колегия" и че утвърждаването на изборната победа на Байдън е "само формалност".

"Анджей Дуда е дебил", добавя той.

Полша често е критикувана заради законите си срещу обидата, включително за накърняване на религиозните чувства и поругаване на националното знаме или на знамената на други страни, посочва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари