Полша разследва за шпионаж съдия, поискал убежище в Беларус

0
По-рано днес Томаш Шмид поиска убежище в Беларус, заявявайки, че е действал в знак на протест срещу политиката на Полша спрямо Русия
По-рано днес Томаш Шмид поиска убежище в Беларус, заявявайки, че е действал в знак на протест срещу политиката на Полша спрямо Русия

По-рано днес Томаш Шмид поиска убежище в Беларус, заявявайки, че е действал в знак на протест срещу политиката на Полша спрямо Русия

Полша проверява дали полски съдия, който е имал достъп до класифицирана информация и е поискал политическо убежище в Беларус, е извършвал шпионаж, съобщи Ройтерс, като се позова на полските власти.

По-рано днес Томаш Шмид, съдия от административен съд във Варшава, поиска убежище в Беларус, заявявайки, че е действал в знак на протест срещу политиката на Полша спрямо Русия и Беларус. Това става ясно от видеоклип, излъчен от руска телевизия, пише БТА.

Като разпределителен център за западни военни доставки за Украйна, която се бори с руската инвазия, Полша твърди, че е станала основна цел на руски шпиони. Тя обвинява Москва и нейния съюзник Беларус, че се опитват да я дестабилизират.

Разпоредена е проверка дали Шмит е извършвал шпионаж срещу Полша предвид изявлението му и информацията, до която е имал достъп като съдия, заяви говорител на полската държавна прокуратура пред Ройтерс.

Според календара на съдебните заседания на Варшавския административен съд през следващия месец Шмит е трябвало да се произнесе по дела, свързани с издаване на разрешения за достъп до информация, представляваща тайна на НАТО и Европейския съюз. "Въпросът изисква незабавно изясняване", заяви полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш пред репортери.

Отделно от това полската Агенция за вътрешна сигурност заяви, че проверява обхвата на поверителната информация, до която Шмит е имал достъп, заяви говорител на координатора на полските тайни служби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари