Половината дюни между Перла и Приморско не са отразени в кадастъра

0
Дюните имат буферна роля за намаляване на морската абразия към сушата
Дюните имат буферна роля за намаляване на морската абразия към сушата Снимка: Капитал

Половината дюни между Перла и Приморско не са отразени в кадастъра. Това е установило проучването на Зелени закони, имащо за цел да покаже колко от съществуващите дюни са описани като такива и отразени в кадастъра и специализираните карти

Първите резултати от проучването бяха съобщени в края на юни, като общото заключение, до което са стигнали експертите е, че няколко квадратни километри с дюни от Резово до Дуранкулак не са нанесени на картите. Според научни проучвания и данни на МОСВ днес в България има между 7 и 12 кв. км дюни, а в специализираните карти на МРРБ са включени 4.65 кв. км, изчислиха от Зелени закони, пише Капитал.

Според Конституцията и законите на страната дюните са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било начин. Тъй като не са картирани обаче, "част от дюните, които открихме, вече са частна собственост - например около къмпинг "Градина". Други са притиснати около застроени бивши дюни (Несебър) или пък са разорани и се третират като дивечови ниви (около Камчия), трети пък са известни на всички, но реално не са защитени от бъдеща съдба от типа "Алепу" - Шабла, Дуранкулак и Крапец", пишат в изводите си от Зелени закони.

Казусът Приморско и Перла

Интересен казус е констатиран и между Приморско и Перла. Проучваната територия е изцяло в Натура 2000 и затова през 2012 г. дюните са били картирани по проект "Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове", с възложител Министерството на околната среда и водите, и докладвани на Европейската комисия като сиви, бели и облесени дюни с обща площ около 237.2 декара.

Тези дюни са отразени и в специализирания формуляр на защитената зона Ропотамо. Но в специализираната карта на дюните към кадастъра са отразени под половината от тях или 121 декара.

Неотразяването на дюните в кадастъра води до някои рискове. Първо площта им се изключва от площта на плажа, на която могат да бъдат разполагани преместваеми търговски обекти. На тях не може да се разполагат коли, кемпери и каравани. Забранява се строителството на всякакви преместваеми обекти и съоръжения. Забранява се преминаване и паркиране на леки автомобили. Ако дюните не са отбелязани като такива, концесионерите на плажовете имат възможност да ги разорат и да ги включат към площта на плажа.

Смисълът на дюните

Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие "В едногодишен срок от влизането в сила на този закон Министерството на околната среда и водите предоставя на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в специализираните карти и регистри. В 6-месечен срок след предоставянето на информацията границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и специализираните карти и регистри." ЗУЧК е приет през 2008 г.

Дюните имат буферна роля за намаляване на морската абразия към сушата. Поради засиления антропогенен натиск техните площи са намалели няколко пъти през последните 100 години. Дюните като застрашени природни екосистеми са включени както в Червения списък на Европейския съюз, така и в Червена книга на Република България. Те са определени като важни за опазване природни местообитания в мрежата НАТУРА 2000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари