Полицията: Нахапаната баба е изнервила питбулите

0
Полицията: Нахапаната баба е изнервила питбулите
Снимка: БГНЕС

Жестоко нахапаната от два питбула в русенското село Червена вода Димитрана Георгиева е изнервила кучетата, като викала и чукала по металната врата на съседна къща. Това става ясно от разпитите на очевидци, съобщиха от полицията. Старицата беше нападната към 12,15 ч в събота на улицата и едва оживя.

При медицинския преглед са открити над 10 рани от ухапвания по цялото ѝ тяло. Не е сигурно, че ще оживее въпреки няколкочасовата операция, при която извадили едното ѝ око. Още повече че тя има и болно сърце. “Изгубила е много кръв, а ще се наложат още, включително пластични операции”, обясниха лекари.

Баба Димитрана отивала към местния магазин и пътьом решила да се обади на позната. Виковете и блъскането по съседската порта явно били възприети от питбулите като заплаха. Единият прескочил оградата, нахвърлил се върху бабата и я повалил на земята. Почти веднага отгоре ѝ се метнало и последвалото го друго куче.

Беше страшна гледка, ръфаха я като зверове”, потресени са очевидци. Половината лице на Димитрана била отнесено от острите зъби, а единият ѝ прасец бил оголен до кокал. Първа на воплите за помощ се притекла стопанката на кучетата Анелия Коева (62 г.), но не успяла да ги спре. “Бяха толкова освирепели, че и мен ме нахапаха, докато се мъча да ги разтърва”, призна жената. Прибягалите двама мъже от близкия строеж размахали тояги и разгонили животните с риск за живота си.

Пристигналите след инцидента ветеринарни лекари от общинския приют за безстопанствени животни в Русе упоили и прибрали в клетки питбулите. Единият половин час се съпротивлявал и не позволявал да го докоснат. Анелия Коева е съгласна веднага да ги умъртвят, но те ще останат в приюта заради започналото разследване. “То е по чл. 325в, ал. 1 от НК, уточниха от ОДМВР. Той гласи: “Който не положи достатъчно грижи за животно, което е под негов надзор, в резултата на което то причини телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до 3 г., пробация или глоба до 5000 лева.

Според общинската наредба собственикът на домашно куче е длъжен да не оставя животното без надзор, да не го извежда без повод, а ако е агресивно - и без намордник”, обясниха от кметската управа. Глобата за първо нарушение е 100 лв., а за всяко следващо е 200 лв.

Цезар и Клеопатра не са прявявали такава агресивност досега, затова ги оставяме да се разхождат на двора”, обясни изплашената Коева. Те били на племенника ѝ, но тя се грижела за тях, докато той бил “на очни лекции за магистратура” във Велико Търново.

Ако Цезар и Клеопатра бяха вързани на вериги в двора, това нещастие нямаше да се случи”, категорични са хора от селото.

Междувременно в Банско стопанин едва се отърва невредим, когато осем овчарски кучета разкъсаха булонката му. Кръвопролитието станало вчера, когато човекът разхождал край реката двамата си домашни любимци - булонката и чау-чау и срещнал стадо. Песовете пазачи зарязали овцете и се втурнали на бой с “чужденците”. След нападението булонката бере душа със счупен гръбнак.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари