Полицията във Франция може да следи хората през камерите и микрофоните на смартфоните

1
Приет е нов законопроект, който позволява на полицията да включва дистанционно камерите, микрофоните и GPS на смартфони
Приет е нов законопроект, който позволява на полицията да включва дистанционно камерите, микрофоните и GPS на смартфони

Приет е нов законопроект, който позволява на полицията да включва дистанционно камерите, микрофоните и GPS на смартфони

Френското Национално събрание (долната камара на парламента) прие нов законопроект, който позволява на полицията да следи от разстояние заподозрени лица чрез дистанционно активиране на камери, микрофони и устройства за геолокация на смартфоните и други устройства на заподозрените. Това се случва, след като страната беше изправена пред изблици на граждански вълнения след застрелването на тийнейджър от полицията.

Президентът на Франция Еманюел Макрон дори заплаши да спре социалните мрежи, за да потуши разпространението на насилието, след като министри обявиха, че платформи като TikTok и Snapchat се използват за организиране и насърчаване на бунтовете, информира KALDATA.

Всички тези действия по наблюдение могат да се извършват само с разрешението на съдия, като законът не позволява тези мерки да се прилагат спрямо журналисти, адвокати и други лица с „чувствителни професии“. Такива мерки се разрешават само в конкретни случаи и се налагат за срок до 6 месеца – проследяването на геолокацията се прилага само за заподозрени в престъпления, наказуеми с най-малко 5 години лишаване от свобода. Законопроектът вече е приет от Сената (горната камара на парламента), но преди да влезе в сила трябва да бъде одобрен от Националното събрание.

Инициативата силно разтревожи защитниците на гражданските свободи. Те изтъкват, че в документа не се уточняват списъците с престъпления, за които заподозрените могат да бъдат преследвани, което означава, че не могат да бъдат изключени злоупотреби. Историята показва, че летвата за подобни мерки обикновено се снижава. Освен това възможността за използване на функциите за проследяване зависи от уязвимостите в софтуерните платформи на устройствата. Съществува риск правоприлагащите органи просто да се възползват от дупките в сигурността на джаджите, вместо да посочат грешките на производителите им.

Френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети увери, че новите правомощия ще бъдат прилагани от правоприлагащите органи само в „десетки“ случаи годишно – инициатива, която според него е „далеч“ от тотално следене. Политикът е убеден, че новият закон ще спаси живота на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари