Полицията не видяла ни един кортеж на мутри!

0
След проверки по Закона за частната охранителна дейност и Закона за оръжията, става ясно, че луди, осъдени и разследвани ползват оръжие
След проверки по Закона за частната охранителна дейност и Закона за оръжията, става ясно, че луди, осъдени и разследвани ползват оръжие

"Разрешителни за 17 оръжия, сред които и картечница, са издадени на мъж с цел самоохрана", съобщи Ася Петрова, ръководител на Върховната административна прокуратура и заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.

Тя представи резултатите от проверката по Закона за частната охранителна дейност и Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества. От думите ѝ стана ясно, че луди, домашни насилници, разследвани и осъдени също ползват оръжие и боеприпаси, а МВР няма регистър на разрешителните и не осъществява ефективен контрол, предаде 24 часа.

Проверката е възложена на МВР в края на февруари след скандал с побой на околовръстното, при който три от мутрите на Ивайло Борисов-Ториното пребиха семейство.

120 000 граждани и фирми са проверени за оръжие от 8 март до 27 май т.г., а нарушенията са 456, съобщи в Ася Петрова. Повечето от нарушенията са свързани с неподадени заявления за подновяване на разрешителното за оръжие. 135 случая са дадени на прокуратурата. 112 са отнетите оръжия, издадени са 193 акта. Най-много проверки са извършени в София - над 20 000. В столицата са открити 73 нарушения. Има обаче области с формални проверки, където не било открито нито 1нарушение.

Проверката не е пълна и ще се наложи още една, защото не са проверени всички 211 000 фирми и физически лица, които имат разрешителни за оръжие, каза Петрова. Тя изрази недоволство от факта, че полицията не е открила нито един случай на гардове, които блокират улици, за да осигурят придвижването на боса си.

След скандала с побоя на околовръстното от ВАП бяха наредили проверка и за нарушения по Закона за частната охранителна дейност и Закона за движение по пътищата. В тази връзка МВР направило 7000 проверки. Издадени са 18 акта за административни нарушения и 137 наказателни постановления. Мутри, които да блокират улици, не са засечени. 

Първата проверка за незаконни оръжия, разпоредена от ВАП, бе през 2014 г. след стрелбата в Лясковец, при която загина баретата Емил Шарков. Тогава стана ясно, че разрешителни за оръжия имат над 211 000 граждани и фирми. 122 хил. го ползвали за самоохрана. През 2016 г. резултатите и контрола продължават да са лоши.

След като от ВАП наредили на МВР проверката, били открити фрапиращи случаи и едва тогава полицията започнала да изземва незаконни оръжия. Например на 29 март от разследван за престъпления са отнети 8 ловни пушки и боен пистолет “Валтер”, а това трябвало да се случи още при повдигането на обвинения.

Мъж от с. Лазарово, следствен за документни престъпления, държал пистолети, полуавтомат, едноцевки. Те също са иззети. Боеприпаси и оръжия продължавали да ползват и осъдени за шофиране след употреба на алкохол, биячи с бухалки. Фирма на участник в престъпна група също има разрешение за оръжие, което е отнето, но уведомлението не е връчено, защото човекът е задържан.

Най-фрапиращи са случаите с двама въоръжени психично болни. Единият имал 12-милиметрова гладкоцевна пушка Иж-54. Прокурорите случайно открили това, защото присъствали на проверките заедно със служителите на МВР, които по закон контролират разрешителните.

Трима мъже с наложени от съда ограничителни мерки заради домашно насилие също били въоръжени, а разрешителните им не били отнети.

След резултатите от проверката най-големият проблем за прокуратурата остава липсата на единен автоматизиран регистър за оръжията и разрешителните, който трябва да поддържа МВР по закон. Там трябва да има данни за всички боеприпаси в България. След запитване от ВАП до МВР главният секретар отговорил, че този регистър се създава от ноември 2013 г. и в него се вписват данните след тази година, но не и преди това. Регистър щяло да има през ноември 2018 г.

“Този регистър трябваше да го има още преди 5 г. МВР има задължение да предоставя информация от него на страните - членки от ЕС, но поради липсата му това няма как да стане. Не може да се осъществява и контрол, както и преценка за отнемане на разрешителни за носене на оръжие, каза прокурор Петрова.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари