Полицаи на бунт за достойно заплащане

1
Служители от различни градове се срещнаха по обед днес в градинката пред МВР, след което тръгнаха на шествие към парламента
Служители от различни градове се срещнаха по обед днес в градинката пред МВР, след което тръгнаха на шествие към парламента Видео: БГНЕС

„Достойно отношение и достойно заплащане на служителите в МВР”.

Такъв надпис беше издигнат на националния протест на Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/, под надслов „За достойно заплащане“, предаде БГНЕС.

Исканията ни не са се изменили, те са същите. Достатъчно ясно формулирани три искания, с които и седемте синдиката в МВР започнаха протестни действия през юли. Увеличение на заплатите на служителите с 15% тази година, подчертавам тази година; спешни изменения в Закона за МВР и започване на работа по проект за изцяло нов закон за МВР, който да влезе в Народното събрание през 2018 г”, каза председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов. Той посочи, че компромис може да се обсъжда в хода на преговори.

За компромис и за някакъв опит да се стигне до някакво взаимно приемливо за двете страни решение може да се говори, но само и единствено в хода на преговори. Ние до момента такива преговори не сме започнали. Има заседание на съвета за социално партньорство, има срещи на представители на политическото ръководство с представители на синдикалните организации, но формални преговори по тези три искания така и не са започнали или ако някой твърди, че са започнали, ще го помоля да обнародва протокол от тях”, каза Попов.

Служители от различни градове се срещнаха по обед днес в градинката пред МВР, след което тръгнаха на шествие към парламента. Спряха по пътя пред Министерство на финансите.

Ние сме в състояние на протест от 4 месеца, каза Валентин Попов и от трибуната пред Народното събрание. „През това време ни обясняват как не можело със задна дата да се увеличават заплати. Първо и юридически и икономически е напълно възможно”, заяви той.

Днешната манипулация вече е, че имаме най-много пожарникари в Европа и това излиза от самото МВР”, каза зам.-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов. Това твърдение беше посрещнато с викове: Ууу и освиркване. Самият той продължи като каза, че не е вярно: „Нека се чуе днес и тук. Нямаме призовото място, на 8 място сме в Европа и то по официални професионални европейски статистики”, каза Кузманов.

Не може да гледаме спокойно 25 години как се съсипва най-важното ведомство, от което зависи хората да бъдат спокойни”, каза президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, който също говори по време на протеста.

Днес полицаите носеха и плакати на английски, както припомниха заканата си за протести от 5 януари.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари