Полицай към гражданин: Къв си ти,ве? Не можеш да ми кажеш какво да правя!

0

Вместо увод…

Полицаят е длъжен да се легитимира: да покаже своята служебна карта или лична значка, за да знаете, че действително сте спрян от полицейски орган (а не от случаен човек, злоупотребяващ и лъжещ, че е полицай) и за да бъдете информирани относно кой конкретно ви спира и какво работи в структурите на МВР.
Личната ви карта може да бъде изисквана в изрично изброени от закона случаи.
Чл. 70 от Закона за МВР сочи в кои хипотези полицай и то след като се е легитимирал, може да поиска да удостоверите самоличността си:

  • ако сте лице, за което има данни, че сте извършили престъпление или някакво друго нарушение на обществения ред;
  • когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
  • при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
    на контролен пункт, организиран от полицейските органи;
  • по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.
  • В никакъв друг случай, полицейски орган не може да ви разпореди да представите документ за самоличност. Извън хипотезите по чл. 70 от ЗМВР, полицаят вече не действа като служител на МВР, а като обикновен гражданин

На 23.07.2016 г., жандармерията в популярния квартал Аспарухово във Варна се саморазправи с гражданин, дръзнал да заснеме полицейска кола в нарушение, пише Красен Марков в ОВАРНА.бг

Мъжът пиел кафе в бар на центъра в кв. Аспарухово, когато видял полицейската кола паркирала на завой до пешеходна пътека на главна улица в кв. Аспарухово. Възмутен от гледката, гражданинът извадил телефона от джоба си и направил няколко снимки на патрулката. Обадил се и на 112 за да съобщи, че полицейски автомобил създава предпоставка за ПТП.

За негово съжаление, цивилен гражданин, представил се за техен „колега“ го видял да снима и попитал:
„Защо снимаш колегите? Спрели са за закуски.“
„Не виждаш ли къде са спрели?“ попитал фотографа.

„Колегата“ им не се забавил и веднага привикал органите на реда, за да ги уведоми че са заснети, като им посочил и „извършителя“ на „тежкото престъпление“.

Полицаите се опитали да извикат фотографа от разстояние около 20 метра, като му махали с ръце, но мъжът все още обяснявал ситуацията на колегите им от 112, и си останал в кафенето.

Органите на реда се запътили към човека и влезли в заведението, като пред очите на всички клиенти поискали личната карта на мъжа, без обяснение за какво им е нужна.

„Дай си личната карта!“
Гражданинът им подал личната си карта, като им съобщил че в момента разговаря със 112, при което ченгетата му взели документа за самоличност и отпрашили с автомобила си на около 100 метра от заведението.

След 5 минути полицаите се върнали при човека, единия му подал личната карта и попитал: „К’ъв си ти ве?“. Мъжът отговорил, че на личната му карта пише кой е, и че не е етично с цигарата в ръка да се извършва проверка. Полицаят бил без шапка, а в ръката си държал преполовен фас цигара. Полицаят отговорил: „Ти не можеш да ми кажеш к’во да правя!“

Всичко това се случило пред погледа на клиентите и персонала на заведението.

Законите важат за полицейските органи толкова, колкото за всеки гражданин. Никой полицай няма право да нарушава правилата за движение, освен в случаите когато разкрива или предотвратява извършвано престъпление, нарушение на обществения ред или действа да не настъпят последиците от извънредно събитие (например: земетресение, наводнение и.т.н).

Полицаят е облечен с власт единствено и само, за да пази законите и да гарантира тяхното съблюдаване. Извън тези случаи, органът на МВР е длъжен да зачита правовия ред и има качеството и правата на обикновен гражданин, независимо че носи униформа.

Това е поредния случай на полицейщина и на произвол от страна на държавни служители към МВР. Надявам се, че от МВР ще извършат проверка и ще вземат адекватни мерки в техните структури да останат хора, които са блюстители, а не газители на закона, чиято служебна функция, възложена им от държавата е да опазват.

Източник: Красен Марков

Източник: ОВАРНА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари