Полицай, хванат два пъти с подкуп, се оказва любимец на бившия вътрешен министър

0
Служителят на столичното 4 РПУ Антони Апостолов е хванат два пъти с белязани пари как рекетира бизнесмени с “такса спокойствие”
Служителят на столичното 4 РПУ Антони Апостолов е хванат два пъти с белязани пари как рекетира бизнесмени с “такса спокойствие” Снимка: Булфото

Служителят на столичното 4 РПУ Антони Апостолов е хванат два пъти с белязани пари как рекетира бизнесмени с “такса спокойствие”

Вместо да бъде обвинен, той става основен свидетел на държавното обвинение срещу своите колеги, разкрива bird.bg. Тази загадка има просто обяснение – семейството на Апостолов е много близко до бившия вътрешен министър Младен Маринов. Случаят е показателен за разложението във “Вътрешна сигурност” на МВР и в Специализирана прокуратура, които прикриват престъпления извършени от любимци на властта.

Такса спокойствие

В началото на 2019 г. дирекция „Вътрешна сигурност“ пристъпва към задържането на служители от столичното 4-то РПУ. След задържанията пред медиите говори Христо Апостолов, който е сред жертвите на полицаите. Натискът над него започнал през септември 2018 г., когато посещенията на икономическа полиция в наргиле бара му рязко зачестили. Било му обяснено, че всички останали си плащали и съответно и  той  трябва да си плаща. Пред Нова телевизия той разказва, че им плащал всеки път различно – по 200, по 300 лева или дори по 400 лева. В един момент се стигнало до уговорка за „такса спокойствие“, собственикът им плащал по 600 лева на месец за да не проверяват двете му заведения. След „споразумението“ за 3 месеца платил приблизително 1800 лв, но още след първото плащане подал сигнал в СДВР.

След арестите прокуратурата повдига обвинения на началника на сектор „Икономическа полиция“ Красимир Кръстев и на други трима – Марио Дринцолов, Георги Найденов и Радослав Томов. Прокуратурата твърди, че блюстителите на реда са събирали такса “спокойствие”, като организирана престъпна група от търговски субекти в района си. В хода на разследването за корупция срещу служители на сектор „Икономическа полиция“ на 4 РПУ от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР успяват да достигнат до двама служители, които физически прибирали рекета от собственици на кафенета и магазини в столичния квартал “Лозенец”. От тях  обаче е задържан само единият – Радослав Томов, а другият – Антони Апостолов, се превръща в прокурорски свидетел.

За пред медиите операцията на дирекция „Вътрешна сигурност“ е брилянтна, защото лошите са задържани. В съдебна фаза обаче ситуацията изглежда съвсем различно. Появява се обосновани съмнения за разпънат от „Вътрешна сигурност“ чадър над Антони Апостолов.

Детайлите от досъдебното производство излизат на бял свят в хода на административно дело, с което началникът на сектор „Икономическа полиция“ в 4 РПУ Красимир Кръстев жали дисциплинарното си уволнение от МВР (дело 6868/2020 г. на АС-София) . По него са са приложени около 300 страници от досъдебно производство водено в Специализирана прокуратура срещу полицаите от 4 РПУ ( 1831/2018 г.). В хода на това дело стават известни крайно смущаващи подробности за начина по който работи „Вътрешна сигурност“ в МВР. Те потвърждават репутацията на дирекцията, като структура за „мокри поръчки“.

На 19 април тази година в открито съдебно заседание са разпитани четирима свидетели. От разпита на свидетеля Иван Бойков Иванов, който е рекетиран собственик на заведение, става ясно, че той е подал сигнал в МВР и Специализираната прокуратура, че служител на Сектор „Икономическа полиция“ 04 РПУ го рекетира и му иска „такса спокойствие“. По заявителския му материал в СП е образувана предварителна проверка под номер 1831/18 г. Иванов свидетелства пред административния съд, че в хода на водената разработка на „Вътрешна сигурност“ той на два пъти е предавал предварително белязани пари на служител на 4 РПУ – Антони Апостолов. Веднъж това се случило лично и веднъж с посредничеството на негов служител. С голяма вероятност парите са белязани след разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства (белязаните пари попадат в категорията СРС) по искане № 421137-001-12-77-1505/14.11.2018 г. Разрешението е издадено с разрешение № 4-3033/15.11.2018 г. по описа на Специализирания наказателен съд. Предаването се е случвало под наблюдението и надзора на служители на „Вътрешна сигурност“, които по закон трябва да го документират. Съдебната практика налага разбирането, че подкупа е активно престъпление и неговото установяване и реализация следва да стане в момента на неговото извършване.

Контролираното предаване на белязаните пари се е случило с предполагаемото знание на бившият Министър на МВР – Младен Маринов. Чл. 46 ал. 5 от ЗМВР гласи, че директорът на дирекция “Вътрешна сигурност” е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и се отчита за дейността си пред него. Преди всяка операция по задържането на служител от МВР практиката е да се докладва на главният секретар и на Министъра на вътрешните работи относно предстоящата реализация, водената разработка и ползването на СРС-та. Практически невъзможно е да са приеме, че Маринов не е знаел за операцията. Предаването се случва и със задължителното знание на „господаря на досъдебното производство“. В случая това са наблюдаващите прокурори от СП – небезизвестният Ангел Кънев и Христина Христова. Всички процесуално следствени действия за документиране на престъпната дейност протичат под ръководството, наблюдението и разпореждането на наблюдаващите прокурори. Със сигурност за детайлите от операцията е бил в течение и директора на „Вътрешна сигурност“, тъй-като неговият служител Янко Янков води оперативната работа.

Въпреки присъствието на “Вътрешна сигурност”, в лицето на Янков и колегите му, получаващото подкупа лице – Антони Светлинов Апостолов не е било реализирано (задържано). И така поне два пъти. Апостол е получавал подкуп с белязани пари, този подкуп е бил документиран и окомплектован по реда на ЗСРС, но служителят не е задържан по време на извършване на престъплението. След всяко предаване на рекета, без последвало задържане, свидетелят Иван Иванов дава обяснения в СП. От показанията на Иванов и неговия служител Кусай Хамдо се установява, че още преди започването на операцията двамата многократно са плащали рекет на Антони Апостолов. Те обясняват пред следователите, че само и единствено той е събирал „такса спокойствие“ от тях. Чрез показанията на друг свидетел – Георги Стоилчев Георгиев се установява, че и той е бил рекетиран многократно и „таксата“ отново е прибирана от Антони Светлинов Апостолов. За една година той му платил 15 600 лв рекет, а при закъснение му плащал и лихви.

В хода на разследването срещу групата от 4 РПУ, неясно как, след два приети и документирани подкупа, Апостолов става свидетел на обвинението, а не обвиняем. По това производство прокуратурата не страда от липса на свидетели. Поне двама собственици на заведения сочат Апостолов като лицето, на което са предавали рекета. За сметка на това вместо него са обвинение други трима, за които пред обективен съд прокуратурата много трудно би доказала обвиненията си. Така възниква въпросът кой и защо е разпоредил Антони Апостолов, да не бъде задържан при получаване на контролиран подкуп, предаден по реда указан в ЗСРС и то два пъти? Не е ясно какво е станало с белязаните пари и останалите веществени доказателствени средства от прилагането на СРС-тата по отношение на Апостолов.

Любимец на Министъра

По време на операцията от началото на 2019 г. младият служител, не е навършил 30 години. Той започва работа в 04 РПУ на 16 03 2015 г., като инспектор в Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. Майка му Екатерина Апостолова е не просто служител на МВР. Тя е преподавател в Център за специализация и професионална подготовка – гр. Пазарджик по-популярен в недалечното минало, като „сержантското“ милиционерско училище “Феликс Е. Дзержински“.

Апостолова е сочена за много близка на Младен Маринов, който също е „възпитаник“ на сержантското“. Близостта между двамата не е тайна за състава на учебното заведение, защото при всяко свое посещение там като министър Маринов отделя часове, за да разговаря с Апостолова. Преди края на мандата на ГЕРБ дамата е сочена за потенциален нов директор на учебното заведение.

Свидетели пожелали анонимност коментираха, че при назначаването на Апостолов в 4 РПУ, тогавашният Директор на СДВР – Младен Маринов заявява пред ръководни служители, че Апостолов му е като син и те трябва да се грижат за него. Но познанството и близките отношения на Апостолов с вътрешния министър се потвърждават и от собствените му свидетелски показания пред Административния съд. Единственото, което младият мъж не си спомня е вземал ли е рекет.

Вероятно в основата на връзката между семейство Апостолови и Младен Маринов стои подполковник Светлин Апостолов – бащата на Антони. От средите на сержантското училище твърдят, че Апостолов е бил взводен на Маринов, докато е учил там. Мъжът загива при много странни обстоятелства през 2003 г.. Той е разстрелян заедно с друг преподавател –  старши лейтенант Паулина Стоилова на 11 септември. Двамата са преподавали в Центъра за професионална подготовка на Национална служба “Гранична полиция” в Пазарджик (тогава училището се казва така). Вероятният извършител на убийствата е техен колега – капитан Станимир Йорданов. Мъжът се самоубива ден по-късно на АМ Тракия, край Нови Хан. Както най-често се случва в подобни случаи, официалната версия и конспиративните теории по случая силно се разминават, но те не са обект на тази статия.

Потърсихме Младен Маринов за коментар какви точно са били отношенията му с Антони Апостолов, преди започването на операцията от „Вътрешна сигурност“. Той обаче не отговори на позвъняванията ни. От пресцентъра на ГЕРБ също не успяха да организират поисканото интервю с него. Служителят на ДВС Яни Петков Янков отказа да коментира, а последният директор на ДВС – Стефчо Банков заяви, че към момента на провеждането на въпросната операция той не е бил директор на звеното. Екипът ни не успя да се свърже и с прокурора Ангел Кънев, въпреки многобройните ни опити да го открием на служебния му телефон в СП.

Наличието на потвърдена близост между Маринов и Апостолов обосновават хипотезата за извършването на нерегламентирани неофициални действия по възпрепятстване на задържането на Апостолов. Яни Петков Янков не разполага със свобода на действа, защото той е просто редови служител. Вероятно прокуратурата би могла и в настоящия етап на разследване да повдигне обвинение срещу Антони Апостолов, но това е малко вероятно. Събитията около отказа от задържане на Апостолов обаче ясно илюстрира нивото на законосъобразност и почтеност е действията на „Вътрешна сигурност“. А тази дирекция е едно от звената, които са посочени като потенциално отговорни за нерегламентирано подслушване на опозиционни полици и граждански активисти по време на управлението на Бойко Борисов. Очевидно дирекцията действа ту като чадър, ту като бухалка, а прикриването на престъпления не е чуждо за служителите й.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари