Политолози: Има варианти за съставяне на редовно правителство

0
Политиците се държат малко като момичетата, които се явяват на конкурси за красота, коментира Георги Харизанов
Политиците се държат малко като момичетата, които се явяват на конкурси за красота, коментира Георги Харизанов Видео: bTV

Политиците се държат малко като момичетата, които се явяват на конкурси за красота, коментира Георги Харизанов

По-близо ли сме до съставянето на редовно правителство или много скоро страната ни отново ще е изправена пред парламентарни избори? Този въпрос коментираха в студиото на bTV политологът Мария Пиргова и политическият анализатор Георги Харизанов.

Преговорите при президента са достатъчно формални – не дават нещо ново, но все пак станаха ясни позициите на партиите, особено на първите две, че ГЕРБ ще се опита да направи правителство с „Продължаваме промяната“. Ако не успеят, ще се опитат да направят правителство на мнозинството. В този парламент има различни мнозинства, които дават основание да си мислим, че правителство ще има“, каза Мария Пиргова.

За нея по-големият въпрос е дали това правителство ще бъде работещо. „ГЕРБ ще настоява за участие на партиите, т.е. да се носи партийна отговорност. Но ми се струва, че „Продължаваме промяната“ няма да се съгласят с този вариант“, допълни още Пиргова.

Според нея ГЕРБ е в много по-благоприятна ситуация от „Продължаваме промяната“. Тя отчете и факта, че този път ДПС са „особено нахъсани“ да подкрепят редовен кабинет и дори да участват в него.

Можем да перифразираме Валери Божинов, че „ситуацията след консултациите е като ситуацията преди консултациите“. Негативният аспект на всичко, което се случи тези дни е, че при президента влизат и излизат едни политици и казват: „Трябва да има правителство“. Ние обаче това го знаем. Те се държат малко като момичетата, които се явяват на конкурси за красота и казват, че ще се борят за световен мир“, коментира темата и Георги Харизанов.

Според него позитивното нещо, което се случи по време на консултациите с президента Румен Радев, е възстановяването на диалога между него и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и изключително уместното изказване на съпредседателя на ДБ Христо Иванов за фактора „време“.

Варианти за съставяне на редовно правителство има и те са много. Надяваме се, че след днешното форсиране на ситуацията от страна на ГЕРБ с брифинга от тази следобед, да видим някакви резултати. От ГЕРБ и преди изборите казаха, че дори да са първа политическа сила, ще търсят сътрудничество. Нека да чуем какво иска да прави втората политическа сила и тогава ще имам малко повече яснота“, каза още Харизанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари