Политолог: Заявката за правителство на малцинството е амбициозна, но неизпълнима

0
Иначе такъв модел на кабинети на малцинствата работи в много европейски държави, коментира Милен Любенов
Иначе такъв модел на кабинети на малцинствата работи в много европейски държави, коментира Милен Любенов Снимка: БГНЕС

Иначе такъв модел на кабинети на малцинствата работи в много европейски държави, коментира Милен Любенов

Червените линии между политическите партии остават да тежат сериозно на политическата система. Политическите партии така и не разбраха, че за да има диалог между тях, те трябва да извършат вътрешни промени, така че да бъдат приемлив партньор едни за други.

Това каза Милен Любенов, политолог, по Bloomberg TV Bulgaria.

Не можем да очакваме качествено законодателство, когато всички очакват, че ще има избори. Логиката на правителство с дълъг мандат е да извърши реформите спокойно, правителство с кратък хоризонт е неработещо, изтъкна събеседникът.

Трябва да се стъпи на много ясни приоритети, но голяма част от партиите се държат като при подготовка за предизборна кампания.

„Когато се задават избори, надделява популисткото говорене”, каза Любенов.

Коментирайки забавянето на процедурата по връчването на мандати от страна на държавния глава, събеседникът каза, че се намираме в безпрецедентна ситуация , защото това бавене има смисъл ако наистина партиите имаха нужда от някакво време, за да постигнат съгласие за правителство. Виждаме обаче, че от ден на ден избухват нови скандали.

По думите на госта намаляването на избирателната активност не е свързано с машинното гласуване, а защото доверието в политическите партии намалява драстично.

„За да увеличи една партия резултата си, трябва да работи за увеличаване на доверието към себе си”.

Заявката, която дадоха „Продължаваме промяната” и „Демократична България” за опит за съставяне на правителство на малцинството е амбициозна, но не изглежда изпълнима.

„Иначе такъв модел на кабинети на малцинствата работи в много европейски държави”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари