Политици и синдикалисти излизали от КТБ с издути джобове

0
Политици и синдикалисти излизали от КТБ с издути джобове

По едно и също време всеки месец политици и синдикалисти излизаха от Корпоративна търговска банка (КТБ) с издутини по саката, които са нямали на влизане или с особени фирмени чантички в ръце. Това разказва изпълнителен директор на КТБ между 2005 и 2008 г. Любомир Весов, пише агенция "Economic".

Toй обаче не дава подробности за политиците и синдикалните лидери, за които намеква, че са били "на хранилка" в КТБ през годините. „Реалното състояние на банката го знаят само изпълнителните директори, главната счетоводителка и мажоритарният собственик Цветан Василев. Другите, които задължително трябваше да знаят това по закон, са членовете на УС на БНБ", коментира още бившият топ мениджър пред в. "Преса".

Според него членовете на борда на регулатора са достатъчно квалифицирани за подобни казуси: "Смятам, че някои от тях, които са отлични професионалисти и доказано морални хора, са били или съзнателно заблуждавани, или не им е казвана цялата истина за кредитния портфейл и депозитната дейност на КТБ".

Той обаче вижда недостатъчно усилия по надзор от страна на управителя Иван Искров и подчинените му. "От събитията, които настъпиха, от изявленията на г-н Искров, че подкрепа в настоящия момент за КТБ от страна на държавата би представлявало "пълнене на каца без дъно", не съм далеч от мисълта, че управление „Банков надзор" на БНБ в изминалите няколко години не е получавало коректна информация", обяснява Весов.

Според него най-вероятно не са извършвани редовни надзорни инспекции на място в КТБ. "Или ако са извършвани такива, им е представяна неистинска информация. Разбира се, това е проблем на ресорния подуправител и на управителя на БНБ", смята банкерът.

От думите му излиза, че казусът с лошия контрол в КТБ е едва ли не уникален. "Бил съм в страни от Централна Азия, в Африка, в Европа, в САЩ, но не съм чувал за такава практика и се замислям дали в КТБ не са взели "революционни" счетоводни стандарти от Нубия? При така изнесената информация можем да се питаме колко коректни са годишните счетоводни отчети на КТБ, кой е заверявал балансите през тези години, къде са били БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), данъчната администрация и още много други", каза още Весов.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари