Политическа чистка и в Югозападния университет

0
Изненадващо всички дисциплини на проф. Иванка Асенова са били съкратени, като тя остава фактически без работа и трябва да напусне
Изненадващо всички дисциплини на проф. Иванка Асенова са били съкратени, като тя остава фактически без работа и трябва да напусне

Факултетът по журналистика на СУ протестира срещу уволнението на преподавател от УНСС

Югозападният университет в Благоевград прави опит да се отърве от свой преподавател, участвал в предизборна листа за парламентарния вот. От готвената чистка се оплака проф. Иванка Асенова, която преподава в специалността "Психология". Изненадващо всички нейни дисциплини са били съкратени, като тя остава фактически без работа и трябва да напусне.

Преподавателката си обяснява станалото с факта, че е била на последно място в листата на "Има такъв народ" на изборите. Решението дисциплините да отпаднат от следващата учебна година е взето след парламентарния вот. Правилникът на ЮЗУ не забранява на академичния състав да участва в политически партии или партийни листи, това ограничение важи само за ректора и зам.-ректорите, които не могат да бъдат членове на ръководни органи на политически организации, пише вестник ДУМА.

Скандалът се разгаря дни, след като стана ясно, че преподавателят по журналистика доц. Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно от ръководството на УНСС, след като изрази протеста си срещу политическа агитация във вуза при предизборно посещение на Бойко Борисов в навечерието на парламентарния вот. Вчера обаче Борисов поиска името му да не се намесва в скандала. Според него ставало дума за вътрешни проблеми в университета. Борисов разказа история, според която преди изборите случайно минавал покрай УНСС и решил да разгледа, но само отвън. Посрещнал го ректорът, а студенти и преподаватели нямало. Лично Борисов бил натиснал бившия финансов министър Владислав Горанов да отдели пари за новия корпус на вуза.

Цялата академична общност на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" изрази остър протест срещу дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски от катедрата "Медии и публични комуникации" на УНСС. Според преподавателите и студентите това действие е груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция. От ФЖМК напомнят, че университетите не са фирми, а са място на свобода на мисленето и словото.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров излезе с изявление, в което защитава решението си и го оправдава с неверни твърдения на доц. Осиковски. Според ректора не е истина, че на централния вход на УНСС са използвани символи на партия, както и че при посещението на Борисов е извършван "политически агитпроп". Проф. Димитров смята, че медийната кампания срещу УНСС е довела до десетки негативни публикации и той не можел да остане безучастен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари