Полезно ли е да се ядат насекоми?

1
Насекомите съдържат определени хранителни вещества, но също се предполага, че могат да причинят алергии и автоимунни заболявания
Насекомите съдържат определени хранителни вещества, но също се предполага, че могат да причинят алергии и автоимунни заболявания

Насекомите съдържат определени хранителни вещества, но също се предполага, че могат да причинят алергии и автоимунни заболявания

Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Причината е, че те могат да бъдат заместител в хранително-вкусовата промишленост. Редица организации обаче се обявиха против консумацията им, заради предполагаеми вреди, разказва NOVA.

„Наистина насекоми се използват много отдавна за храна. Има много държави, над 100, които традиционно ги консумират и сега се търси и в Европа подобно приложение на този вид храни”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Консумацията на насекоми се нарича ентомофагия.

„Да. Насекомите се полезни, те имат много добър химически състав и хранителна стойност . Има и насекоми, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е подобен на този на месата, на млечните продукти. Насекомите имат много витамини и минерали”, допълни Донка Байкова.

Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Инвеститор
    Сега е времето да се инвестира във ферма за буболечки...давай народе
  • 4
    6
    Бай Чеп
    Аз с тия работи вече не се шегувам, защото като мина луда крава, птичи грип, шапа по овцете и свинската чума, на майтап си казах време е май и за хората, и след две годинки - КОВИД!
  • 5
    5
    Бай Чеп
    Това е то политиката еврогейска! Да надупчим Добруджа за газ, да наредим по нивите фотоволтаици, па да ручаме насекоми!
  • -5
    4
    Sтанко до фалшивия daskal
    Ние отдавна си ги ядем, защото в нашата любима ТероруZZия нямаме какво да ядем. Опитахме да ядем ракети, но нашия любим Путлерчо ни ги взе, че няма с какво да се отбранява от настъпващите украински орди! Така че и ти започвай да си ги ядеш без много да се оплакваш!
  • 6
    3
    Чревоугодник
    Да ебете майките си, педерас'и и лесбийки от €врогейския съюз, да ви сера и на €вроатлантическите ценности!!! Тук сме традиционалисти и залагаме на свинските мръвки, винцето, ракийката и туршийката! Ако ни падне и комшийката – и нея мо'ем да опънем! Вие там си бъркайте по калните дупки и ако искате яжте и лайната на котките и кучетата си!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари