Полезни съвети за страдащите от пролетни алергии

0
Алергията към полени е един от най-често срещаните видове алергии
Алергията към полени е един от най-често срещаните видове алергии

Алергията към полени е един от най-често срещаните видове алергии

Алергията към полени е проблем, който обикновено се появява в началото на пролетта и може да продължи дори до началото на есента. През това време страдащите от алергия развиват неприятни симптоми, като интензивна хрема, кихане или зачервяване на конюнктивата.

Най-често срещаните алергени са полените на тревата, дърветата и плевелите. Понякога обаче спорите на плесените също могат да бъдат алерген. Какво трябва да знаете за алергията към полени и кога е най-добре да се обърнете към лекар, съобщава Actualno.com.

Алергия към полени. Симптоми

Алергията към полени е един от най-често срещаните видове алергии. Смята се, че до 20% от населението може да бъде засегнато от нея. Поленовата алергия обикновено има сезонен характер. Основният симптом на поленовата алергия е воднист и много интензивен ринит. Могат да се появят и следните симптоми:

- често кихане,

- усещане за сърбеж - в носа, очите или гърлото,

- запушен нос,

- влошаване на обонянието,

- сълзене,

- зачервяване на конюнктивата,

- хрипове,

- суха кашлица.

Понякога алергията към полени се придружава и от други симптоми. Могат да се появят болки в корема, диария, гадене, повръщане и главоболие.

Трябва да се има предвид също, че интензивността на симптомите може да не е винаги еднаква. Това, че през дадена година алергията е по-слабо изразена, не означава, че тя е изчезнала от само себе си. Неприятните усещания, свързани с алергиите, са пряко свързани с концентрацията на полени във въздуха. Тя от своя страна зависи от редица фактори, включително температура, скорост на вятъра, валежи и местоживеене.

Поленов календар

Средната концентрация на някои полени вече присъства във въздуха от февруари до март. Няма съмнение обаче, че за най-силните концентрации трябва да се изчака до пролетта и лятото. По-долу са представени най-често срещаните видове алергени и техните приблизителни дати на цъфтеж. Посочените дати са приблизителни и е добре да имате предвид, че датата им може да се измести с няколко седмици.

1. Дървесен прашец - най-алергизиращи са прашецът на брезата, елшата, леската, тополата и дъба. Първото дърво, което цъфти, е леската, чийто прашец, в зависимост от региона, може да се появи във въздуха още през февруари-март. Страдащите от алергии обаче трябва да имат предвид, че най-силна концентрация на дървесен прашец има от май до август.

2. Тревен прашец - присъства във въздуха от май до юли. Тревите включват също така и житни полени.

3. Полени на плевели - най-алергизиращи са полените на живовляка, киселеца, копривата, комунигата, пелинът, амброзията и теменужката. Високата им концентрация се задържа от началото на май до края на септември.

4. Спори на плесени - това е специфичен вид алергия. Това е така, защото тя може да се прояви не само сезонно, но и целогодишно. Спорите на плесените присъстват във въздуха от април до септември.

Важно е също така да се има предвид, че интензивността и времето на цъфтеж на алергените зависят от региона.

Алергия към цветен прашец. Лечение

Алергията към цветен прашец обикновено се диагностицира въз основа на анамнеза и кожни тестове. Струва си обаче да не забравяте да ги извършвате навреме. Най-подходящото време за провеждане на тест за алергия е между октомври и декември.

На пациентите с алергия обикновено се дават антихистамини, кромони, кортикостероиди и назални вазоконстриктори. В случай на тежки алергии си струва да се обмисли десенсибилизация. Това е метод на лечение, който включва прилагане на големи дози от алергена на пациента. Това може да доведе до значително облекчаване на симптомите или дори до тяхното преустановяване.

Съвети за страдащите от алергии

Няма съмнение, че много важна част от лечението на поленовата алергия е и подходящото участие на пациента. Преди всичко трябва да се избягва ненужният контакт с алергена. Препоръчително е да се следват ежедневните съобщения за алергии, които ви информират за концентрацията на полени във въздуха. В случай на високи стойности е препоръчително да ограничите максимално излизането си от дома. По-добре е да излезете на по-дълга разходка, след като е валяло.

По време на високи стойности на полени е препоръчително да се грижите добре за хигиената си. Бърз душ - дори няколко пъти на ден - е добра идея. Добре е също така да се погрижите за дрехите си и да увеличите честотата на пране. По този начин ограничавате излагането си на въздействието на алергена.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари