Поколения русенски деца си спомнят за кончето!

2

В Русенския музей дойде дарение от кон и лебед – бръснарски столове.

Поколения русенски деца си спомнят за кончето – въртящ се стол, на което сядат, за да бъдат подстригвани. Конче за по-големите деца и лебед за най-малките са атракции, специално произведени за салона на ул. „Петко Д. Петков“.

За наличието на двата детски стола сигнализираха няколко русенци, които си спомнят как в миналото са водили децата си, за да се подстригват там. Хората изразиха притеснения, че днес, когато салонът вече не работи, кончето и лебедът остават с неясна съдба, затова е добре да бъдат спасени и запазени в музея. Г-жа Димитрова, дъщеря на една от собственичките на фризьорския салон, с готовност се съгласи да предостави двата артефакта на музея. 

„Винаги съм завиждал на момчетата в центъра – подстригваха ги на кончето, а при нас слагаха по една дъска на големия стол и това е, фъка те бай Хопсеп…“

„Помня, че мразех да ме подстригват, качваха ме на оня проклет кон и аз ревях през цялото време. След това мама ме водеше на сладкарница „Куба“ да ям саварина“.

След  1944 г. комунистическата власт създава кооперативи – както в селото, така и в града. Бръснарите са обединени в ТПК „Хигиена“. управлението се намира на ул.“Петко Д.Петков“, където е и един от най-представителните салони, включващ и отделение за подстригване и прически на деца.

Изследвания по темата за бръснарите у нас има д-р Диляна Иванова, която днес живее в Чикаго. Тя проследява както прическите и модата в тях, така и мястото на бръснаря като разказвач. Бистренето на политика в бръснарницата постепенно става опасно заради възможни подслушвания от властта.

Днес детските прически са подвластни на филмови или сценични герои, а в миналото децата масово са подстригвани „на паничка“ или „нула номер“, когато остригването е било форма на наказание. Кончето и лебедът – столове от бръснарски салон в центъра на Русе, са места на памет в разказването за близкото минало. Експонирани са на последния етаж в Екомузей с Аквариум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари