Показват творби на скулптора, оставил своя отпечатък върху сградата на Русенския университет

0

Показват творби на скулптура, оставил своя отпечатък върху сградата на Русенския университет и художественото оформление на Дунав мост.

Зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков присъства на откриването на изложбата „Михайло Парашчук: украинският и български скулптор“ в Художествената галерия.

На събитието присъства извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Република България Н. Пр. Виталий Москаленко. Инж. Наков му връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Организатори на изложбата са Посолството на Украйна в Република България, Сдружение на кримските татари „АСАБАЙ“ и Почетното консулство на Украйна в Русе, като почетният консул на Украйна в град Русе – г-н Пламен Бобоков също присъства на събитието. Заместник-кметът поздрави инициаторите за провеждането на впечатляващата изложба в Русе, показваща фотографии от делото на Парашчук, която ще продължи до 26-ти май. Поздравителен адрес беше изпратен и от областния управител г-н Галин Григоров, както и от името на ректора на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев.

Името на Михайло Парашчук е добре познато благодарение на неговата над четиридесет годишна творческа дейност в България. Той е оставил своя отпечатък върху много сгради. Сред тях са и художественото оформление на Дунав мост, както и капителите на колонадата на Русенския университет. Като признание посмъртно е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари