Показват оригиналното Тефтерче на Васил Левски

0
Събитието е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата
Събитието е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Снимка: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” представя оригиналното Тефтерче на Васил Левски.

Събитието е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, съобщават от библиотеката.

От 9.00 до 14.00 часа вратите ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство. Тефтерчето ще бъде експонирано в Централното фоайе. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с неговата дигитална версия, както и да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст.

„Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му”, посочват от Националната библиотека.

Очаква се акад. Антон Дончев да представи книгата на Захарий Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация „Трейс за хората”).
Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ „Св. Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната при нас се завръща и пътуващата ни експозиция „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

Събитията в НБКМ са част от официалната програма за честванията на паметната дата и се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари