Поискаха разрешение за острел на опасна мечка в Смолянско

0
До момента са регистрирани пет нападения на мечката над домашни животни
До момента са регистрирани пет нападения на мечката над домашни животни

До момента са регистрирани пет нападения на мечката над домашни животни

Разрешение за отстрел на проблемна мечка поиска Държавното горско стопанство в село Смилян от Министерството на земеделието. До момента са регистрирани пет нападения на мечката над домашни животни, предава БНТ.

Ангел Христов отглежда 20 крави в района на село Черешово. Има и осем телета. Мечката посещава стопанството му за втори път:

"Две малки приплодчета. На колегата и на него има две-три мисля. В Кошница има едно нападение."

БНТ: Страхуват ли се хората тука в района?

Ангел Христов - животновъд: "Страхуват се. Никой не излиза, никъде не ходят, стоят си по къщите, само по дворчетата и така, никой никъде не ходи. Мечката на края на селото, на чешмата в два и половина следобед ходи си и изобщо не я притеснява нищо."

Според експертите, заради топлата зима, мечките въобще не са успели да заспят зимния си сън. Търсят храна и затова нападенията са започнали толкова рано.

"Те трябва да се хранят по някакъв начин, а животните, които ги гледат на пастир на открито са най-лесната плячка. От средата на януари до днескашна дата имаме пет нападения над домашни животни, като мечката е убила две юници и три телета, на трима, животновъдни обекти, които са отделни, в съседните населени места. Това са от порядъка на 3-4 километра ареал, като населените места, в които е извършено нападението са Турян, Кошница и село Черешово. Като най-много щети има около село Черешово и Турян. Миналата година също имахме нападения в тоя район. Бяхме изискали от министерството разрешение за отстрел, но същото не беше реализирано до края на годината и сега наново сме отправили искане за издаване на разрешително", каза инж. Анатоли Елев - директор ДГС-Смилян.

БНТ: С една дума е същата мечка, тя си знае?

Анатоли Елев: "Предполагаме, че е същата, така че би следвало да е тя."

БНТ: Поискали са разрешение да я отстрелят - ще успокои ли това нещата?

Ангел Христов - животновъд: "Както казах тя не е една, и да успокои - не вярвам, една ще отстрелят, ще дойде друга, филма продължава."

В последните години популацията на кафявата мечка се увеличава. По данни на Регионалната дирекция по горите в Смолянския регион има вече 309 мечки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Е-е-е-е-е,
    „...Поискаха разрешение за ОСТРЕЛ...“?!! Мирослава, ПАК ли сгафи?!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Кое за жените шофьори е най-неприятното при паркиране?
- Свидетелите!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари