Подсъдим по делото срещу Десислава Иванчева се отказа от показанията си

0
Това вероятно ще промени хода на процеса, който върви към своя край
Това вероятно ще промени хода на процеса, който върви към своя край

Единият от подсъдимите по делото срещу Десислава Иванчева - соченият за посредник при предаването на подкуп Петко Дюлгеров, се отказа от показанията си.

В съдебната зала днес той се отрече от признанието си, че е човекът, който е дал парите от строителния предприемач Александър Ваклин, които според прокуратурата са дадени като подкуп на Иванчева, съобщи bTV.

Това вероятно ще промени хода на процеса, който върви към своя край. По-късно днес се очакват пледоариите. Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият зам.-кмет Дюлгеров бяха арестувани по обвинения за подкуп, който искали от бизнесмена, за да придвижат документите му за строеж. Иванчева подробно описва времето от 2016 година до деня на ареста.

Междувременно името на строителната фирма "Артекс", която се оказа в разгара на Апартаментгейт, също се оказа замесено в делото срещу нея, предаде Дир бг.

Иванчева обясни, че това е първата строителна фирма, която е подала сигнал срещу нея като кмет. В същото време, пред журналисти тя каза, че Националната асоциация на строителните предприемачи (член на която е и "Артекс" - б.р.) стои зад "набеждаваща преписка", заради която ръководството на район "Младост" се наложило да дава показания в "Икономическа полиция". Подсъдимата подчерта, че с приемането на кметския пост е разбрала кои са "Артекс": "Те имат 10 или 11 обекта в "Младост", които са построени много преди ние да сме встъпили във власт. Нито едно разрешение няма издадено на "Артекс" от нашата администрация". Повече подробности тя не пожела да даде. Но от думите й стана ясно жалбата е подадена в 7-мо РУ на МВР.

Днес за втори път експерти опитаха да обяснят чий е почеркът, който се отличава от този на Иванчева. Графолозите трябваше да анализират как са се появили цифри и думи. Предполагаше се, че дописванията са правени от Дюлгеров. Специалистите обаче не бяха категорични. Причината е недостатъчният сравнителен материал, който взели от него. Това станало непосредствено след предишното заседание. Тогава той пишел отривисто, вероятно под стрес. Така не можело категорично да се установи с абсолютна точност дали дописването в тефтера е от него, но било много вероятно. Специалистите обясниха също, че не може да се анализира периодът, в който е писано. Прокуратурата настоя да бъде направен трети опит за сравняване на почерците, съдът обаче отказа.

Десислава Иванчева говори пред съда 45 минути.

Тя обясни как през юли 2016 г., прибирайки се от работа, е видяла оградена площ, близо до дома си, която е трябвало да се строи. Тогава започнали процесите на жителите на района и нейният път към кметското място. Тя беше избрана за кметица през ноември 2016 г. Това, с което се сблъскала, била тромавата администрация, цитира я "24 часа". Практиката, която била наложена, била да се канят бизнесмените в района да правят дарения, като те били по 20 евро на квадратен метър разгъната площ. Дарявали се също така бои, луковици за цветя, четки за боядисване. На тези, които не искали да правят дарения, не им се отразявало на бизнеса обаче. По нейни думи тя никога не се срещала сама с евентуален инвеститор и много често предложенията за дарения са отправяни от администрацията. С Александър Ваклин се видяла само веднъж в 17 часа, след като приключила всички срещи преди това, в присъствието на представители на администрацията. Имала и една среща с неговата съпруга Полина Ваклин и то, след като се установило, че те не са изпълнили своя ангажимент по озеленяване на района, в който е техният обект. На въпрос на адвоката й Димитър Марковски дали е пипала парите, намерени в автомобила й, тя отговори, че никога не е пипала нещо, за което не е знаела, че го има. Според прокуратурата при задържането на кметицата в автомобила й са намерени 56 000 евро белязани банкноти.

"Живея в 46 квадратен апартамент благодарение на родителите ми. Изключително скромен. Не съм взимала дори боя от даренията, за да си боядисам тавана", каза още Иванчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари