Подсъдим за търговия с дрога разказа за съмнителни връзки между полицаи и наркодилъри

2
Историята на едно разследване за корупция срещу полицаи
Историята на едно разследване за корупция срещу полицаи Видео: bTV

Историята на едно разследване за корупция срещу полицаи

Подсъдим за търговия с наркотици разказва за съмнителни връзки между полицаи и наркодилъри - поискани пари, изнудване и взаимни услуги. По случая тече и прокурорско разследване, но вече четвърта година делото не е стигнало до съд.

Има видеозапис от охранителни камери в хранителен магазин, на който се вижда как двама души се срещат и си подават един пакет. По-късно става ясно, че този, който подава пакета, е криминално проявен, осъждан и многократно обвиняем. Към момента е подсъдим за търговия и производство на наркотици. А този, който приема съответния пакет, е началник на криминалната полиция в районното управление в Плевен“.

Това коментира в „120 минути“ разследващият журналист Марин Николов, който проследява връзките между полицаи и наркодилъри.

Пред камерата на bTV застава мъжът, който подава плика. Той е известен с прякора Мечката. Ивелин Иванов от Плевен разказва много интересни неща за връзката между полицаи и криминални свят.

Той казва, че интервюто, което показваме, е много малка част от това, което знае. Твърди, че има много повече данни и може да ги докаже по различни начини. По случая има и други записи от срещи с полицаи.

Месец феврувари 2018 г. Неделя след обяд. Магазин за хранителни стоки в Плевен. Охранителните камери заснемат двама мъже. Единият подава пакет, който другият бързо прибира в джоба си. След кратък разговор двамата се разделят. Ситуацията не е особена, докато не знаем кои са двамата мъже от уж "случайната" среща между щандовете. Този, който подава пакета, е Ивелин Иванов, с прякор Мечката. Криминално проявен, осъждан и подсъдим по няколко дела за притежание, производство и разпространение на наркотици. Мъжът, който взима тайнствения пакет, е Цветомир Илиев - началникът на сектор криминална полиция в Плевенското второ районно управление. Свидетелски показания по - късно твърдят, че съдържанието на пакета са пари. Кадрите от камерите в магазина са показани в журналистическо разследване през 2019 г., излъчено малко след като Мечката е задържан за пореден път - с над 2 килограма амфетамини.

В интервю тогавашният заместник директор на полицията в Плевен , посочва кой е полицаят от записа. Започват проверки. Цветомир Илиев е освободен като шеф на криминалната полиция в управлението и е преместен на работа в участъка на близкото село Славяново. Прокуратурата започва две разследвания - срещу Мечката за производство и разпространение на наркотици и срещу полицаи от МВР - Плевен за престъпни контакти с наркодилъри.

Сега, 4 години по-късно, делото срещу Мечката е вече в съдебна зала. Другото разследване, срещу полицаите обаче, още не е стигнало до съд. Казва, че е подал сигнал за корупция и всички са скочили срещу него.

За пръв път пред камера разговаряме с единия от заснетите на записа от магазина - Ивелин Иванов Мечката. Намираме го преди да влезе в залата на софийския градски съд като подсъдим по описаното наркодело.

Всеки ме пита - как са те хванали да даваш подкуп на полицай? Не, не са ме хванали. Аз съм дал този сигнал, аз съм го дал - 2018 г, март месец съм подал сигнала. Арестуват ме 2019 година на 15 януари. Ти излъчваш репортажа два месеца след това. Да, дават се пари, ама това всичко е в протокола на разпита ми“, коментира Ивелин Иванов.

4 години след старта на разследването за връзки на полицаи с дилъри в Плевен Мечката потвърждава, че той е мъжът от записа в магазина. Не уточнява колко са парите, които казва, че дал на полицая. Описал го е в сигнал, който твърди, че подал след срещата.

Казва, че става въпрос за големи пари, които първоначално дава назаем.

После се оказа, че като си ги исках, започна да ме заплашва и изнудва и подадох сигнала“, посочва Мечката.

Той е подсъдим като ръководител на организирана престъпна група от няколко наркодилъри, действала в Плевен и страната от 2013 до 2019 г. Според обвинителния акт, той казвал на хората си, че, "има сериозни познанства с отговорни длъжностни лица в полицията“, и обяснил на същите да не се притесняват от това, че ще бъдат заловени, тъй като разполагал с позиции на високо ниво в ОДМВР – Плевен. В показанията си другите арестувани от групата разказват, че се срещали с полицаи, давали им пари и им вършели услуги. Посочили са и името на полицая от записа Цветомир Илиев. Мъж по прякор Зевса, който е бил част от групата, свидетелства:

"Занесох 3000 лв, които ми даде Шеки, на Цецо Илиев в гаража му, където съм ходил многократно. Ходили сме да помагаме на Цецо Илиев до неговото село Коиловци - да пренасяме кошери – аз, Мечката и Балки. Тогава той ни каза, че трябва да му правим ограда на къщата, но Ивелин не искаше да я правим, защото щяла да излезе 10 -15 000 лв. Но Ивелин направи ремонт на апартамента и гаража на Цецо Илиев с негови средства и му вързаха тока на гаража нелегално към електрическата мрежа“, казва Зевса.

Четири години по-късно полицаят от записа Цветомир Илиев все още работи в участъка в Славяново, където е преместен, но отказва да говори за срещата с Мечката в магазина. Ето и позицията му:

"Това, за което ме питате, представлява класифицирана информация и няма как да wи дам интервю. Всичко, което имам да казвам, съм казал на проверяващите. Аз съм чист пред съвестта си. Не съм извършил нищо незаконно", коментира Цветомир Илиев, полицай от полицията в Славяново.

Други криминално проявени от кръга на Мечката с прякори Пънкара, Балки и Пламен, също са свидетелствали за полицаи от Плевен, които по думите им, били близки с групата, приемали подкупи и участвали в подхвърляне на дрога на конкурентни дилъри, за да ги задържат. Сред посочените от тях са бивш заместник директор на областната дирекция на МВР в Плевен, както и на неин директор, заемал поста до скоро. Посочените служители работят и сега в МВР. За тях обаче в интервюто си Мечката не говори. Питаме го кое го е накарало от приятел да стане враг на полицаите, и да подаде сигнал срещу един от тях?

Казва, че е имал близки отношения с тях. Допълва, че е подал сигнал срещу този, който го е излъгал.

Показанията на Мечката и групата около него за изнудване и корупция, са отделени от нарко делото и са приобщени към разследването срещу полицаите от Плевен. То е срещу длъжностни лица, които евентуално са се възползвали от служебното си положение, за да набавят за себе си облага, уточняват за медията от прокуратурата. Защо обаче вече четвърта година делото не е стигнало до съда?

Питайте Искра Ганева, тя ме вика един път и ме пита. И го държи на, както викате вие, на трупчета ли, на шкафове ли. Тогава и исках отвод на нея пет пъти. Взе ми статута на потърпевш и ме направи само свидетел”, казва Ивелин Иванов.

Преди това е бил потърпевш - на изнудване и заплахи от страна на човека, който е на записа. „Исках защита и ми показаха среден пръст. Имам хиляди дела. Жестоко съжалявам, че съм подал този сигнал“, посочва той.

Мечката твърди още, че знае много повече за връзките на полицаи с дилъри, но се бои, че разследващите няма да му обърнат внимание. Искра Ганева от Окръжната прокуратура в Плевен е наблюдаващият прокурор по делото за контактите на полицаи с наркодилъри.

"Към настоящия момент се провежда активно разследване по досъдебното производство от следовател по Окръжен следствен отдел при ОП – Плевен. По досъдебното производство са разпитани свидетели, извършени са много други действия по разследването, предвид сложността на предмета му… Категорично ви уверяваме, че разследването се провежда много обективно, фактическата обстановка се изяснява пълноценно и се събират всички възможни доказателства“, коментира Искра Ганева.

Забавянето на разследването е заради преместването му от специализираната прокуратура, която беше закрита”, уточни Ганева по телефона.

То включва видеозаписа от срещата на Мечката с полицая, но и действия на други негови колеги в Плевен”, каза още прокурорът, без да уточни кой е подал сигналите срещу тях.

И докато разследването продължава, питаме необвързан със случая юрист какви са трудностите по доказване на корупция на полицаи.

Особеното е, че по този тип дела се върви по тънък лед, свидетелите са хора, които системно нарушават закона в общия случай. За тях не е проблем да излъжат, да се опитат да въведат в заблуждение съда и прокуратурата. И по някога е много трудно да се определи кога става въпрос за действителен случай, Кога криминално проявени лица се опитват да избягат от отговорност, благодарение на това, че обвиняват полицаи в нарушение на закона”, коментира адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

От престъпния свят са и ключовите свидетели по друго голямо дело за корупция на полицаи - срещу директора на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП Цветан Панков и шефа на сектор Кирил Ванков. Те бяха арестувани през 2020 г. по обвинения, че покривали и подпомагали наркодилъри, спомня си Йорданов като техен адокат по време на задържанията. Делото им тръгна по показания на криминално проявените, известни като Радо Ланеца и Весо Паяка, но съдиите три пъти го връщат заради процесуални пропуски.

Според адвокат Емануил Йорданов, когато се работи качествено и се събират и други доказателства, би следвало съвсем прецизно да се проверят всички свидетелски показания, които се дават от едно или друго лице

Източници на медията - близки до разследването срещу полицаите в Плевен, твърдят, че по случая има още записи на срещи и разговори на криминално проявени със служители на реда, които свидетелстват за корупция. Колко надеждни ще бъдат те като доказателства? Преценката е на прокуратурата и съда. Колкото до МВР – от там за телевизията заявиха, че ще окажат пълно съдействие на разследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ЕколоG-точката
    Нещо за Зззексуалните истории на русенския управник разказа ли? С вазелин или без вазелина работи задния двор на къщата в поломието?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари