Подготвят кризисните центрове за бедстващи пътници в Русенско

2
Помещенията са оборудвани с всичко необходимо , за да могат изпадналите в беда хора да получат храна и да пренощуват на топло
Помещенията са оборудвани с всичко необходимо , за да могат изпадналите в беда хора да получат храна и да пренощуват на топло Снимка: БНТ, стоп кадър

Четири кризисни центъра ще подслоняват бедстващи пътници през зимата в Северна България. Вече започна зареждането им с продукти и дезинфектанти заради коронавируса. А от Община Русе и Областния съвет на Българския червен кръст планират създаването и на пети кризисен център

Първият кризисен център на БЧК отваря врати преди 12 години в село Бъзън, информира БНТ. Приютява закъсали пътници от главния път Русе - Варна , където заради навяванията снежните преспи често надхвърлят 2 метра. В него могат да се подслонят 10 души, без зелен сертификат и без ваксина.

Ако някой от бедстващите е със симптоми на Ковид, ще бъде прегледан в местната здравна служба, ще му бъде направен и тест за коронавирус.

Помещенията са оборудвани с всичко необходимо , за да могат изпадналите в беда хора да получат храна и да пренощуват на топло.

"Основно се зареждат с хранителни продукти от първа необходимост, които, разбира се са пакетирани, консервирани с по-дълъг срок на годност", обясни Антоанета Ябанозова - експерт мениджмънт на бедствията към Областен съвет на БЧК-Русе.

"Преди три години имахме наистина сериозна зима. Имаше закъсали 15 души в своите автомобили. Мисля, че бяха за три дни при нас", разказа Василена Цанкова, кмет на село Бъзън.

Когато центърът се препълни, жителите на селото с готовност приютяват закъсалите непознати в домовете си.

В следващите дни ще бъдат заредени с продукти и останалите три кризисни центъра. Те се намират в Сливо поле, Бяла и село Пиргово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари