Под наем в дома на Райна Княгиня

0
От 2000 година къщата е собственост на общината, която пък дава сградата под наем
От 2000 година къщата е собственост на общината, която пък дава сградата под наем Видео: Нова телевизия

Отиваме на гости на Райна Княгиня.

При предишното ни посещение стана ясно, че последният дом на видната българка е собственост на общината и се дава под наем. Тогава институциите обещаха това да се промени и къщата да стане паметник на културата.  Наш екип отново отиде там, за да види какво се случва днес, информира Нова телевизия.

Къщата, в която Райна Княгиня прекарва последните осем години от живота си, ви показахме преди пет месеца. И тогава, и днес единствено надписът напомня, че някога тук е живяла жената, ушила знамето за Априлското въстание.

От 2000 година къщата е собственост на общината, която пък дава сградата под наем.

Райна Княгиня е историческа личност и по закон къщата трябва да е паметник на културата. Трябва, но не е. Още преди пет месеца кметът на район Сердика обеща, че това ще се промени. Ние пък обещахме да се върнем. И го направихме.

Срещаме се с кмета трети мандат. И преди, и сега отговорите са едни и същи: „Искахме да направим мотивирано предложение и ние го направихме към Министерството на културата. Дали сме искане и мотивирано предложение къщата да стане официално паметник на културата и чакаме тяхното разрешение”, обясни кметът Тодор Кръстев.

От Културното министерство пък чакат да се свика специализиран експертен съвет, който да се произнесе по въпроса дали къщата трябва да стане паметник на културата. За процедурата няма срок. Но обещават, че ще е скоро.

Отново си тръгваме. Но пак ще се върнем. За да видим дали институциите ще изпълнят обещанията си и колко още време ще им трябва, за да обсъдят и да приемат историческия факт, че Райна Княгиня е историческа личност. И ще го направят ли преди да се е срутил опасният балкон.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари