Почти 6 години в затвора грозят мъж, изпращал заплахи на германски политици

0
Мъжът изпращал имейли, писма и факсове, подписани от името на "Националсоциалистическа съпротива 2.0"
Мъжът изпращал имейли, писма и факсове, подписани от името на "Националсоциалистическа съпротива 2.0" Снимка: БТА / АР

Мъжът изпращал имейли, писма и факсове, подписани от името на "Националсоциалистическа съпротива 2.0" 

Мъж, изпращал до германски политици заплашителни съобщения, подписани от името на неонацистка група, беше осъден днес във Франкфурт на 5 години и 10 месеца затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

54-годишният Александър М. беше признат за виновен от съда в германския град затова, че между август 2018 година и март 2021 година е изпращал имейли, писма и факсове, подписани от името на "Националсоциалистическа съпротива 2.0" (NSU 2.0) - препратка към неонацистка групировка, която през 2000 година извърши серия убийства, най-вече на чужденци. 

По време на процеса осъденият отрече да е извършител на престъплението, но призна, че е бил част от част група в т. нар. "dark web" ("тъмна мрежа" - често използвана за предаване на информация, която е неетична или незаконна - бел. ред.), която е изпратила заплахите без негово участие.

Заплашителните съобщения са били адресирани до депутати от Бундестага (долната камара на парламента), регионалния парламент на провинция Хесен, политици от Франкфурт и правозащитници.

В даден етап от разследването съществуваха подозрения, че авторът може да е полицай от провинция Хесен с достъп до поверителна информация за заплашваните лица, но тази версия впоследствие беше отхвърлена.

Случаят предизвика безпокойство в Германия и мерките срещу опасността от крайнодесен тероризъм бяха засилени.

През 2019 година бяха извършени няколко смъртоносни нападения от крайнодесни лица в град Хале, а през 2020 година - в Ханау, близо до Франкфурт.

През юни 2019 година Валтер Любке, общински съветник от Хесен и член на десноцентристката партия Християндемократически съюз, беше убит в дома си от десен екстремист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари