Почина създателят на шпионския софтуер на Путин

0
На 40-годишна възраст почина предприемачът и ръководител на ICS Holding, Антон Черепенников
На 40-годишна възраст почина предприемачът и ръководител на ICS Holding, Антон Черепенников

На 40-годишна възраст почина предприемачът и ръководител на ICS Holding, Антон Черепенников

Вероятна причина за смъртта му е внезапно спиране на сърцето, пише руското издание РБК, предаде News.bg.

Черепенников беше член на съвета на директорите на холдинга USM и телекомуникационния оператор MegaFon, беше съсобственик и оперативен директор на YueSam Telecom. Освен това той се занимаваше професионално с електронни спортове и, беше дългогодишен собственик на клуба Virtus.pro и основател на холдинга ESforce eSports. През различни години Черепенников беше в числото на най-успешните млади предприемачи в Русия според РБК. През 2019 и 2020 г. бизнесменът беше номиниран за наградата на РБК "Предприемач на годината".

В света на киберспортовете Антон Черепенников беше известен с прякора SNEG1. Неговата фирма "Цитадела" разработи специален софтуер за "Роспромнадзор", който позволяваше следене на почти всички потребители на интернет в Русия. Това предостави на властите възможността да подслушват телефонни разговори и да следят активността на хората в интернет. Съгласно закон, приет от Държавната дума на Русия, операторите бяха задължени да използват този софтуер.

Антон Черепенников и ръководеният от него холдинг са обект на санкции от САЩ.

След началото на руската инвазия в Украйна немалко руски бизнесмени, приближени по един или друг начин до руския президент Владимир Путин или управляващите кръгове в Кремъл починаха по загадъчен или необясним начин, без да са били болни преди това. Някои загинаха при съмнителни инциденти, като падане от висок етаж. В последната година поне 13 високопоставени руски бизнесмени са починали при самоубийства или необясними инциденти. Шестима от тях са свързани с водещите енергийни компании в Русия.

Последният случай беше на руски заместник-министър, Пьотр Кучеренко, който почина, след като се почуства зле в самолета, завръщайки се от посещение в Куба.

Загинали са високопоставени бизнесмени като Павел Антов, ръководител на енергийна компания, и Анатолий Геращенко, бивш ректор на авиационен институт. Други са Равил Маганов, председател на Лукойл, и Иван Печорин, топ мениджър на развойната корпорация на Далечния изток и Арктика. Смъртта на тези политици и бизнесмени предизвика интерес и въпроси относно обстоятелствата около техните смъртни случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари