Почина професор Тодор Бояджиев

0
Той бе дългогодишен преподавател в Софийския университет
Той бе дългогодишен преподавател в Софийския университет Снимка: Софийски университет

Професионалният му и научен път оставя ярка следа във Факултета по славянски филологии на Софийския университет

Почина член-кореспондент проф. Тодор Бояджиев - дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", съобщиха на сайта на висшето училище.

Проф. Тодор Бояджиев беше изтъкнат учен езиковед, чийто професионален и научен път остави ярка следа във Факултета по славянски филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски", отбелязват от СУ.

Тодор Бояджиев е роден през 1931 г. и завършва специалността "Българска филология" в Софийския университет през 1955 г. През 1960 г. става асистент в Катедрата по български език. Специализира в Прага в периода 1967-1968 г. Професионалният му път е тясно свързан със Софийския университет, където води лекционни курсове по българска диалектология и съвременен български книжовен език. Работил е и в университетите в Шумен, Пловдив, Велико Търново, Москва и Хамбург, както и в Института за български език при БАН. Тодор Бояджиев е дългогодишен ръководител на Катедрата по български език, зам.-декан и декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет, както и директор на Института за български език. През 1989 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Най-значимите научни приноси на Тодор Бояджиев са в областта на българската диалектология, фонетиката и фонологията. Той е автор на множество учебници и помагала по български език. Дългогодишен главен редактор е на списанието "Български език и литература".

"Проф. Тодор Бояджиев беше неуморен изследовател, отдаден на българския език, уважаван учен с широка ерудиция и будна съвест, вдъхновяващ и обичан учител, достоен продължител на делото на строителите на българското езикознание. Поклон пред светлата му памет!", се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Поклонението ще се състои на 8 октомври 2022 г. (събота) от 11:00 ч. в църквата на Малашевските гробища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари