Почина научнофантастичната писателка Урсула ле Гуин

0
Книгите й като "Лявата ръка на мрака" и поредицата за Землемория са издадени на над 40 езика и в милиони копия по света
Книгите й като "Лявата ръка на мрака" и поредицата за Землемория са издадени на над 40 езика и в милиони копия по света

Известната американска научнофантастична писателка Урсула ле Гуин е починала на 88 години, предаде "Ню Йорк таймс", като се позова на семейството й.

Книгите й като "Лявата ръка на мрака" и поредицата за Землемория са издадени на над 40 езика и в милиони копия по света.

Едно от най-големите имена в света на научната фантастика, Ле Гуин използваше познатите й тропи като магьосници и извънземни, за да разсъждава върху сложни социални и културни въпроси като екологията и феминизма. Най-известният й роман "Лявата ръка на мрака" за общество, в което не съществува фиксиран пол, наскоро навърши 50 години. Критикът Харълд Блум я описва като "творец с изключително въображение и голям стилист", "превърнал фантазията във висока литература за нашето съвремие".

Дъшеря на писателка и антрополог, Ле Гуин е родена като Урсула Крьобер през 1929 г. Автор е на повече от 20 романа, но и на сто разказа и 12 книги с поезия, няколко сборника с есета, 13 книги за деца, както и на преводи - включително на Лао Дзъ и чилийския поет Габриела Мистрал. Винаги е предпочитала да бъде наричана писател, а не фантаст, макар едва преди няколко години да получи едно от най-престижните отличия за "висока" литература в САЩ - The National Book Award.

Тогава в реч, набрала изключителна популярност Ле Гуин предрече: "Чакат ни тежки времена, в които ще искаме да се чуват преди всичко гласовете на онези писатели, които виждат алтернативите на настоящия ни живот и могат да гледат отвъд владяното ни от страх обществено и пристрастяващи технологии към други видове съществуване и дори да си представят истински основания за надежда."

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари