Почина Любомир Коларов

0
Журналистът и общественик си е отишъл след продължително боледуване
Журналистът и общественик си е отишъл след продължително боледуване Снимка: БСТВ

Журналистът и общественик си е отишъл след продължително боледуване

На 79-годишна възраст, след продължително боледуване, почина Любомир Коларов - български журналист и общественик, главен редактор в БНТ, съобщиха от националната телевизия.

Депутат в 37-ото Народно събрание, председател и на Комитета по пощи и далекосъобщения.

Любомир Коларов е роден на 25 юни 1943 г. в Бургас. Завършва специалност "Телевизионна и радио журналистика" в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов".

От 1968 г. работи като репортер, редактор и коментатор на Българската телевизия, а от 1971 до 1977 г. е бил неин кореспондент в Москва. Бил е зам. главен редактор на Главна редакция "Информация", а през 1982 до 1991 г. - главен редактор на Редакция "Светът в действие" в БНТ. През 1991–1994 г. работи като главен редактор на ежедневника "Вечерни новини" - БНТ. Създател е на телевизия БСТВ.

За своята дълголетна професионална дейност Любомир Коларов е оставил във фонда на БНТ над 100 документално-публицистични филма и авторски предавания. В "Златния фонд" на БНТ са интервютата му с президенти, министър-председатели, ръководители на националноосвободителни движения, международни коментатори и популярни световни личности.

Бил e член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на ВС на БСП.

Председател е на фондация "Героите на България", построила през 2008 г. паметника на българските опълченци 1877-1878 г. по случай 130-ата годишнина от техния подвиг, а в чест на 135 години от Освобождението издигнала паметник на освободителя на София генерал Гурко. Любомир Коларов е и председател на най-старото в България Сдружение на приятелите на Русия "Ал. Невски", по чиято инициатива през 2007 г. до Руската църква в София е издигнат паметник на Алексей Сергеевич Пушкин във връзка със 170-годишнината от смъртта на световноизвестния класик.

Поклон пред паметта му!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари