Почина лицето на режима на Саддам Хюсеин

0
Тарик Азиз, известен на световната сцена в продължение на дълги години като лицето на режима на Саддам Хюсеин
Тарик Азиз, известен на световната сцена в продължение на дълги години като лицето на режима на Саддам Хюсеин Снимка: Getty Images/Guliver

Тарик Азиз, известен на световната сцена в продължение на дълги години като лицето на режима на Саддам Хюсеин, е починал в иракски затвор, предаде Би Би Си.

79-годишният Азиз, който всъщност е християнин на име Михаил Юхана, беше външен министър и вицепремиер на Ирак и беше сред най-близките сътрудници и съветници на Хюсеин.

Азиз представяше властта в Ирак в чуждите столици и ООН, тъй като Саддам, който беше едновременно президент и премиер, избягваше да пътува от съображения за сигурност. Той бе сред висшите функционери на секуларистката, панарабистка партия „Баат“.

Азиз доби широка популярност по време на иракската инвазия в Кувейт и Войната в Залива от 1991 г.

От 1983 г. бе министър на външните работи, а през 1991 г. бе назначен на поста вицепремиер.

Азиз се предаде на американските военнослужещи през 2003 г., малко след падането на Багдад.

Той бе осъден на смърт от иракския Върховен съд през 2010 г. за преследването на религиозни партии по време на управлението на Хюсеин, но иракският президент Джалал Талабани не подписа присъдата му, като с това де факто го помилва.

Година по-късно по друго дело, свързано с престъпления срещу шиити по времето на Саддам Хюсеин, Върховният съд на Ирак осъди Азиз на доживотен затвор.

Азиз излежаваше и 15-годишна присъда от 2009 г. в американски затвор близо до Багдад за ролята му в екзекуцията на 42 иракски търговци за спекулантство. Той бе осъден на седем години и за съучастие в изселването на кюрдското население от северните иракски провинции.

През 2010 г. САЩ се съгласиха да го предадат на иракските власти заедно с други приближени на диктатора, който бе екзекутиран през 2006 г. Адвокатът на Азиз тогава отбеляза, че този ход на Барак Обама вещае сигурна смърт за клиента му в ръцете на иракските власти.

Същата година Азиз получи удар в затвора и беше с разклатено здраве.

Азиз беше асириец, потомък на древен благороднически род на иракската християнска общност. Кръстен е бил Михаил, но впоследствие взема арабско име, за да не се откроява от мюсюлманската среда.

Източник: Агенция „Фокус“ / БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари