Почина композиторът Атанас Косев

1
Атанас Косев е роден на 10 март 1934 година в град Русе
Атанас Косев е роден на 10 март 1934 година в град Русе

На 86-годишна възраст ни напусна композиторът Атанас Косев

Това съобщи неговият внук - най-младият и изключително талантлив български диригент Димитър Косев, който работи и в родния Русе.  

Атанас Косев е роден на 10 март 1934 година в град Русе.  Като дете пее в хор. Завършва теоретичния факултет на Българската държавна консерватория през 1964 г. След това започва да работи като завеждащ редакция към БНР, главен редактор на редакция „Музика“ при БНТ (1978 – 1984), продуцент в БНР и БНТ. Той е основател и диригент на първия Младежки симфоничен оркестър в Русе (1952 г.). Композира забавни песни от 60-те години, като между първите му песни са: „Има страна“ (изп. Ст. Воронов) и „Малкият светъл прозорец“ (изп. „Щурците“).

Атанас Косев е автор на мюзикъл, музикално-сценични творби за деца; произведения за симфоничен оркестър, камерна и хорова музика; театрална и филмова музика, както и на над 500 поп песни.[1][2] Той е един от популярните български композитори на забавна музика през 1960-е и 1970-е години на ХХ век. Някои от известните му песни са „Добър ден, последна любов“, „Животът е красив“, „На Елвис“, „Моряци“, „Бъди до мен“, „Семеен спомен за Поморие“, „Ирина“, „Надежда“, „Каквато искаш ти бъди“, „Вечерница ти пак бъди“ и др.[1] Многократно получава награди на „Златният Орфей“, Голямата награда „Златният Орфей“ за цялостен принос през 1998 г. и др. Негови песни участват успешно на международни конкурси и фестивали в Токио (Япония), Александрия (Египет), Касълбар (Ейре), фестивала „Нийуола“ (САЩ).

В началото на 80-те години на ХХ век песента „C’est la vie“, изпълнена от Лилиан Сен Пиер, става популярна в редица страни в Западна Европа и е издадена на грамофонна плоча. Песни на Атанас Косев са издавани от грамофонни фирми в Русия, САЩ, Япония, Белгия, ГДР, Финландия и др. Носител е на отличия на ЮНЕСКО и ФИДОФ, наградата на София (1968).

През 2009 г. Атанас Косев празнува 75-годишнината си с дебют в Музикалния театър – мюзикъла за деца и възрастни „Снежанка и седемте на джуджета“, по текст на Димитър Димитров.

През 90-те години на 20 век Атанас Косев започва активно да пише и стихове. До 2003 г. има издадени 8 стихосбирки.

Поклонението ще се състои на 20.02.2021 г. (събота) от 11:00 часа в храм "Свети Седмочисленици". 

Поклон пред светлата му памет! 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук