Почина Ангел Марин

3
За това съобщи Евгений Белий
За това съобщи Евгений Белий

За това съобщи Евгений Белий

Почина Генерал Ангел Марин. За това научаваме от публикация на Евгений Белий в социалната мрежа.

"Управителния съвет на Българския антифашистки съюз и МФ "Георги Димитров с дълбока скръб съобщават, че на 18.03.2024 г. ни напусна вицепрезидента на Република България, член на Управителния съвет на БАС и председател на Международна фондация "Георги Димитров"

ген. Ангел Марин/1942-2024/

Роден в борческия град Батак, 38 години ген. Марин служи вярно и предано в редовете на Българската армия, премина през всички командни длъжности до командващ Ракетни войски и артилерия на Сухопътни войски. Един от малкото български генерали, които оставят трайна диря в обществения живот, превърнали се в обществени лидери.

Като вицепрезидент на Република България в продължение на 10 години ,спазвайки стриктно Конституцията и законите на страната той прояви своя мъжки характер, трудолюбие, пиетет към новите знания и целеустременост ,не изневери на антифашистките идеали, на родолюбивите каузи, беше пример за стриктност, честност и некорумпираност! И за всичко това беше възнаграден с най-важната награда-уважението на българските граждани.

Като председател на Управителния съвет на МФ ”Георги Димитров” и член на УС на Българския антифашистки съюз ген. Марин се бори активно и всеотдайно за запазване на историческата истина за антифашистката съпротива и популяризиране на живота и делото на Георги Димитров!

В днешните неблагодарни времена лявата и антифашистката идея се крепят именно на хора като него– натрупал огромен опит в обществената работа с няколко поколения млади и стари, преживял добро и лошо, възходите и несгодите на нашата родина.

За всеки един от нас, българските антифашисти беше гордост и привилегия да работим заедно с ген. Марин. Неговото отношение към хората и към обществената работа са пример за всеки един от нас.

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА ГЕН.АНГЕЛ МАРИН!

БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНА ФОНДАЦИЯ"ГЕОРГИ ДИМИТРОВ"", написа Белий във Facebook.

На президентските избори през 2001 г. ген. Ангел Марин е избран за вицепрезидент на Република България в двойка с Георги Първанов. През 2006 г. Марин и Първанов са преизбрани за втори 5-годишен мандат.

По време на двата си мандата Марин помилва 533 души и отказва помилване на 8628 души. На 9 декември 2011 г. о.р. генерал-майор Ангел Марин е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключително големите му заслуги към Република България.

Погребението на Марин ще бъде в родния му град Батак, а датата ще бъде обявена допълнително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Възторжен статистик
    1 комунист по-малко!
  • 4
    2
    Светла му памет!
    Лека му пръст! Истински МЪЖ с топки, не като днешните нежни гъзолици на американски задници! “... На 16 март 1998 г. е освободен от длъжността и от военна служба, поради несъгласие с начина на провеждане на военната реформа, като е уволнен дисциплинарно с указ на президента, с мотиви нарушение на деполитизацията в закона за отбраната, по предложение на заместник-началника на ГЩ контраадмирал Петър Петров, за политическия си коментар, излъчен по телевизията: „командата бегом към НАТО не е здравословна за България и армията ни!“ ...“
  • -16
    1
    хахахах
    Да гние в ада гнусният комунист.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари