Почина бивш американски министър и адвокат на Саддам Хюсеин

0
Рамзи Кларк си отиде на 93-годишна възраст
Рамзи Кларк си отиде на 93-годишна възраст Снимка: БГНЕС

Рамзи Кларк си отиде на 93-годишна възраст

Бившият министър на правосъдието на САЩ Рамзи Кларк, който подкрепяше движението за граждански права в САЩ и по-късно беше част от международния адвокатски екип, защитаващ Саддам Хюсеин, почина на 93-годишна възраст, пише "Фигаро".

Фондацията и библиотеката, носещи името на президента Линдън Б. Джонсън, при когото той служи, публикуваха съобщение в Twitter за кончината на Рамзи Кларк, предан висш служител и бивш министър на правосъдието от 1967 до 1969 г. Кубинският президент Мигел Диас-Канел почете паметта на един "честен човек, който застана до нас в решаващи битки и осъди големите несправедливости, извършени от неговата страна по света."

По времето когато бе министър на правосъдието, Рамзи Кларк наблюдава в частност разработването на "Закона за справедливи жилищни условия", поредица от закони срещу дискриминацията по отношение на жилищата и заетостта, и се противопоставя на смъртното наказание. После той се превърна в пламенен критик на американските военни интервенции зад граница, от Виетнам до Ирак, информира БГНЕС.

Политическата му ангажираност го накара да подкрепи определени противоречиви каузи, като по този начин се присъедини към комитетите по защита на личности като бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин и египетския ислямистки проповедник Омар Абдел Рахман. Той също бе и един от правните съветници на Слободан Милошевич преди процеса на бившия сръбски президент пред Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук