Почина „бащата“ на овцата Доли

0
Професор Йън Уилмут си отиде на 79-годишна възраст
Професор Йън Уилмут си отиде на 79-годишна възраст Снимка: РА / архив

Професор Йън Уилмут си отиде на 79-годишна възраст

Професор сър Йън Уилмут, ученият, който ръководи екипа, клонирал овцата Доли, почина на 79-годишна възраст, съобщи „Дейли мейл“, цитиран от БГНЕС.

Смъртта на изследователя, определян като "титан на научния свят", настъпи пет години след като той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон - заболяването, за което Доли даваше надежда, че ще се намери лек. Тя е първият бозайник, клониран от възрастна клетка.

Когато през 1997 г. професор Уилмут представя овцата, той проправя пътя към потенциални лечения със стволови клетки за справяне със заболявания като Паркинсон - дегенеративно заболяване, от което страдат над 150 000 души в Обединеното кралство.

Професор сър Питър Матисън, директор и заместник-ректор на Единбургския университет, заяви: "Дълбоко сме натъжени от кончината на професор сър Йън Уилмут. Той беше титан в научния свят, като ръководеше екипа на Института Розлин, клонирал овцата Доли - първият бозайник, клониран от възрастна клетка, което промени научното мислене по онова време. Този пробив продължава да подхранва много от постиженията в областта на регенеративната медицина, които виждаме днес. В момента мислите ни са със семейството на Йън“.

През 2018 г. в интервю за Би Би Си професор Уилмут заяви, че е бил диагностициран с Паркинсон малко преди Коледа предходната година.

Доли е единственото оцеляло агне от 277 опита за клониране и е създадена от млечна клетка, взета от шестгодишна финландска дорсетска овца. Тя е създадена през 1996 г. в лаборатория в Единбург с помощта на техника, наречена соматичен клетъчен ядрен трансфер (SCNT). Тази пионерска техника включва прехвърляне на ядрото на възрастна клетка в неоплодена яйцеклетка, чието ядро е било отстранено. Електрически шок стимулира хибридната клетка да започне да се дели и да създаде ембрион, който след това е имплантиран в утробата на сурогатна майка.

Доли е първият успешно създаден клонинг от клетка, взета от възрастен бозайник.

Създаването на Доли показа, че гените в ядрото на зряла клетка все още са способни да се върнат към ембрионално тотипотентно състояние - което означава, че клетката може да се дели, за да произведе всички различни клетки в животното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари