Почетоха 131-ата годишнина от смъртта на Баба Тонка

7
С ритуал по поднасяне на венци и цветя в Русе бе почетена 131-ата годишнина от смъртта на Баба Тонка Обретенова
С ритуал по поднасяне на венци и цветя в Русе бе почетена 131-ата годишнина от смъртта на Баба Тонка Обретенова Снимка: Областна администрация - Русе

С ритуал по поднасяне на венци и цветя в Русе бе почетена 131-ата годишнина от смъртта на Баба Тонка Обретенова

Церемонията беше организирана от Община Русе, а на нея присъства и заместник областният управител Георги Георгиев. „Мястото, на което сме се събрали, е символ на копнежа на всеки русенец към свободата и стремежа му към самостоятелна държавност. Това е така, защото величието на Тонка Обретенова и значимостта на нейното дело се открояват все повече в наши дни, тъй като въпросите относно принципите, мечтите и морала стават все по-актуални в динамичното ни ежедневие“, каза в обръщението си Георгиев. Според него тя е онзи пример, който доказва, че истинското семейство изисква усилия и действително успява със силата на своята майчина любов и вяра в свободата да възпита четирима герои.

„Тази обикновена жена не е вършила чудеса, тя просто е изпълнила дълга си скромно и смирено. Нейните себеотрицание и всеотдайност в името на Отечеството продължават и сега да ни ориентират в това колко е важно да отстояваме независимостта си и да бъдем последователни в този процес, да не се предаваме и да помним, че всяка борба има смисъл и тази борба се предава и завещава от поколения на поколения“, допълни заместник областният управител и подчерта, че Тонка Обретенова завинаги ще остане в историческата памет като човек с буден ум, добро сърце и непоколебимост пред предизвикателствата на времето. По неговите думи тя е сред онези хора, доказали значението на просветеността и доблестта за успеха на всяко общество.

От своя страна кметът Пенчо Милков посочи, че Баба Тонка остава в историята на България и в нашето съзнание, като образ на майката, дала най-милото за свободата на България – другата ни майка.

„Ние като русенци трябва да почитаме подвига ѝ и да знаем, че тя е сред основните символи на нашия град“, сподели кметът Милков и посочи, че трябва да бъдем горди нейни следовници. Той отбеляза, че трябва да се запитаме реално какво всеки от нас е готов да даде от ежедневието си за свободата и независимостта. Не на последно място кметът пожела всеки да носи частица от нейната сила.

Ренета Рошкева, която е уредник в Регионалния исторически музей разказа редица малко познати факти за живота на Тонка Обретенова. Тя я определи като легендарна българска майка и героиня.

Тонка Обретенова е една личност, която по традиционен начин е изпълнявала своята роля на майка, но по нетрадиционен начин се е държала като такава. С нейните си постъпки тя успява да наложи един модел на поведение, който много се отличава от това, което другите майки могат да възпроизведат в своето ежедневие“, каза Рошкева и посочи, че тя е достойна за уважение, защото преди всичко е успяла да преодолее желанието на всяка една майка да съхрани живота на своите деца.

„Знаейки какво предстои и какво би могло да стане, тя е прежалила своите деца в името на българската свобода“, заяви Рошкева. Тя каза също, че русенци можем да се похвалим с истинско място на памет, свързано с жените.

„Това е много рядко в нашата история, а ние имаме с какво да се гордеем. Баба Тонка заслужава нашето внимание и уважение с нейната роля на майка и общественичка, възпитала достойни граждани на вече освободена България“, категорична бе Рошкева.

В събитието участваха още Общинският духов оркестър и 13-и гвардейски ученически отряд. Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Епископ Макарий посочи, че Баба Тонка е една родолюбива майка и именно нейната всеотдайност е онова, което я съхранява жива в родовата ни памет.

В събитието се включи и петокласникът Христо Костов от СУ „Христо Ботев“, който изпълни стихотворението „Аз съм българче“. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков. В инициативата се включиха и десетки ученици от града и региона. Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, заместник-кметът Енчо Енчев, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов, заместник-директорът комисар Дими Иванов, както и началникът на Охранителна полиция комисар Димитър Вачков, директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, а също и редица представители на местната и държавната власт.

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско. Включва се в организираната националноосвободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице е на Васил Левски. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци. В борбата се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови участват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, включва се и в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е в четата на Стоил войвода в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета, а сестра ѝ Анастасия е омъжена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите „Записки по българските въстания“ черпим информация за личността и революционното дело на Баба Тонка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари