Почетен гражданин на Село

22
Защо "бялата негърка" е „Почетен гражданин на Русе“?
Защо "бялата негърка" е „Почетен гражданин на Русе“?

Защо "бялата негърка" е „Почетен гражданин на Русе“?

Днес удостоиха сестрата на Пламен Нунев със званието „Почетен гражданин на Русе“.

На днешното 39-о заседание на Общински съвет – Русе съветниците гласуваха единодушно Анелия Нунева да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“. Предложението бе направено от председателя на местния парламент Иво Пазарджиев и общински съветници от всички политически групи в Общинския съвет. Мотивите за удостояването били спортни постижения, обществената дейност и навършването на 60-годишна възраст на Анелия Нунева.

Въпросът е защо Анелия Нунева всъщност не е удостоена за „Почетен гражданин на Бяла“?

Анелия Нунева е родена на 30 юни 1962 година в град Бяла. От 1982 до 1994 година е в световния елит на 100 и 200 метра в леката атлетика и я наричат "бялата негърка". Състезателка на „Левски“ (София). 

Съпругът на Анелия Нунева спечелва зелена карта и заминава в САЩ, после синът им, а през 2003 година и тя заминава за Америка. Голяма част от времето си Анелия прекарва в САЩ, за няколко месеца си идва и в България. Живее в София, в апартамент в квартал „Овча купел“, който е награда за спортните ѝ постижения. (справка в Уикипедия).

От автобиографията на г-жа Нунева разбираме, че не е родена в Русе. Да, имала е успехи в леката атлетика преди около 30-40 години, но се е състезавала за софийски отбор. Сега живее в САЩ, а като се прибере в България, живее в София.

С какво Анелия Нунева е допринесла за развитието на град Русе? Какви точно са постиженията ѝ, свързани с обществения, спортния, културния или духовния живот на Русе? 

Може би на тези въпроси трябва да отговори Иво Пазарджиев, който всъщност е предложил сестрата на Пламен Нунев да получи званието „Почетен гражданин на Русе“.

Представяме ви наредба №17 за символиката на Община Русе (Почетен гражданин на Русе)

Званието “Почетен гражданин на град Русе” се присъжда приживе или посмъртно на неосъждани български и чуждестранни граждани за:

- Постоянен и изключителен принос или заслуги за развитието на град Русе, Община Русе и Република България.

- Изключителни постижения в областта на образованието, на обществено-икономическия, научния, стопанския, социалния, спортния, културния и духовния живот на Община Русе.

- Дарителство с непреходна стойност и обществена значимост за населените места на Община Русе.

- Проявен изключителен героизъм.

Изглежда, че за да станеш „Почетен гражданин на Русе“, задължително трябва да си от „нашите хора“, а мотивите са само формалност.

С всеки изминал ден разбирам горчивата истина, защо русенците в „града на свободния дух“ са на изчезване и се превърнаха в малцинство.

Хора от селата отдавна дърпат конците в този град, докато накрая не го превърнат в едно обикновено село. 

Тогава няма да има никакъв проблем да префасонират символиката на Общината и званието да се преименува на „Почетен гражданин на Село“.

Отсега предлагаме званието „Почетен гражданин на Село“ да се присъжда на български граждани или селяни за:

- Отдаденост и преданост към партия ГЕРБ. Но може и да сте само роднина на Пламен Нунев или близък приятел на Десислава Атанасова.

- Трябва да сте родени в Бяла, Борово, Дулово, Тутракан или Батин. 

- Много е важно да имате постижения или заслуги за развитието на Силистра, Търговище, Две могили, Пиргово или Русе.

- Всички, които навършват 60 години, са с предимство.

- Кандидатите трябва задължително да бъдат ваксинирани с поне 3 бустерни дози и 1 адаптивна ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    24
    Тъпо е малко
    Бе де да знам, ама имам едно усещане, че ако част от възпитаниците на спортното се явим на Менса-състезание с част от коментиращите, ще изгорите като факли. Изобщо не коментирам физически сблъсък, то там е ясно. Хора, нямаме чак толкова много спортни явления в България. Никой в чужбина не знае кой е учителя по физика Теодор, но знаят кой е Стоичков. Ами така е устроен светът.
  • 6
    23
    до 19
    Ако ще и докторантура да имаш, пак нищо не си разбрал. ИМА ПРАВИЛА, КОИТО КАЗВАТ, КАКВИ СА КРИТЕРИИТЕ ЗА ЗВАНИЕТО. НУНЕВА Е ВЕЛИКА СПОРТИСТКА, НО НЕ ПОКРИВА КРИТЕРИИТЕ ЗА ТОВА ЗВАНИЕ! Ама вярно, спортистите ста адски тъпи хора! Нищо лично! Ама то нормално, от 6-8 клас ви вземат и по цял ден маате я щанги, я блъскате крушата, я се пържите в гьола с лопата в ръце. Кога да ви остане време за гънка в мозъка?! Пък това, че целият общински съвет е гласувал "ЗА" е нормално, повечето са или спортисти или мутри или без грам акъл.
  • -5
    22
    До Коко
    Малоумник, какви "тънки политически сметки" бе, не прочете ли в статията, че общинските съветници единодушно са приели решинието, тоест от всички партии са го подкрепили. За какви "тънки политически сметки" при това положение може да става въпрос? Ясно е, че коментираш колкото да не заспиш.
  • 4
    21
    Русенец
    Статията е написана много точно. Заслугите на госпожата не подлежат на съмнение, даже напротив - закъсняли сме с отличието, което наистина няма причина да е свързано с Русе. Е да, но в коментарите се говори за политическата страна на въпроса. За страхът от изпадане на нищоправци, изпъкващи единствено с раболепие и сервилност пред висшестоящие.
  • 4
    20
    За протокола
    Решението за присъждане на званието е гласувано единодушно от всички общински съветници (включително и тези от БСП) , а те са избрани за такива с гласовете на "плюещите" тук. Демек "плюете" в собственото си лице. Има ли нещо да не сте разбрали още?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари