По-лесно да влезеш в ядрени подводници, отколкото в нощен клуб

0
Британските ядрени подводници са "катастрофа, която чака своя момент"
Британските ядрени подводници са "катастрофа, която чака своя момент"

Терористи може да нападнат Обединеното кралство със собствените му ядрени ракети, посочва оръжейният инженер от военноморската база във Фаслейн Уилям МакНийли, цитиран от британския "Телеграф". Той публикува в Интернет доклад, който разкрива проблемите на сигурността и безопасността на британските ядрени подводници.

Мак Нийли предупреждава, че рядко се проверяват документи, на борда лесно може да бъде качен непроверен багаж, като е "по-лесно да влезеш в подводниците, отколкото в нощен клуб".

"Ако някой от нас беше терорист, са му предоставени чудесни възможности да изстреля ядрени ракети право във Великобритания", пише той. "Въпрос на време е сред нас да попадне психопат или терорист."

Според него служителите в базата "Клайд" в Шотландия не преминават през почти никакви проверки на багажа. "Нужно е само някой да донесе бомба на борда и да извърши най-тежкото терористично нападение, виждано някога във Великобритания и света", твърди Мак Нийли.

Програмата Trident e "катастрофа, която чака своя момент", казва той, а според него част от екипажите "демонстрират ясни психопатични тенденции". МакНийли в момента се укрива, след като не се върна от отпуска, като го издирват полицията и флотът.

Той посочва, че наказанието за разкритията му е "доживотен затвор, ако има късмет", и намеква, че може да бъде убит.

В доклада се описват редица проблеми на сигурността на британския флот, в това число пожар в ракетното отделение след възпламеняване на ролки тоалетна хартия и употреба на друго ракетно отделение като тренировъчна зала.

В момента Великобритания разполага с четири подводници, въоръжени с ядрени ракети, базирани във Фаслейн. МакНийли твърди, че е бил на борда на HMS Victorious по време на патрул между януари и април тази година, и посочва, че за него било лесно да събере информацията си, но по-лесно било "да причини ядрена катастрофа".

Инженерът изрежда общо 30 проблема на сигурността и безопасността, сред които са провали на тестовете по безопасното изстрелване на ракетите, спиране на алармите, понеже "звънят прекалено често", пренебрегване на процедурите по обезопасяване на ракетите и лесен достъп до секретна информация.

"Шокиращо е колко сме близо до ядрена катастрофа и въпреки това всички приемат този риск. Ако не се задействаме сега, могат да бъдат загубени много животи", посочва той и добавя, че командването е игнорирало апелите му.

Говорител на британския флот, цитиран от "Телеграф", заяви, че много от твърденията са "субективни и необосновани лични мнения, направени от младши служители, които флотът напълно отхвърля".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари