По 120 лева помощ ще получат най-бедните ни пенсионери

9
Сумата ще се отпуска еднократно, по банков път или в пощата
Сумата ще се отпуска еднократно, по банков път или в пощата Снимка: Dunavmost

Сумата ще се отпуска еднократно, по банков път или в пощата

По 120 лева еднократна помощ ще получат близо 390 хил. пенсионери за храна през април. Това ще са хората, чиито пенсии или сборът им заедно с добавките и компенсациите към тях са от 300,01 до 369 лв.

Все още се уточнява как хората ще получат помощта. Засега един от вариантите е те да се дават по банков път или в пощенските клонове, както се получават и пенсиите. Окончателното решение ще бъде определено със заповед.

"Взехме решение да се изплащат еднократни суми, за да намалим административните разходи. Списъците ще бъдат предоставени от Националния осигурителен институт, а средствата ще бъдат изплатени през Агенцията за социално подпомагане", обясни преди дни социалната министърка Деница Сачева в интервю за "24 часа".

Първоначално държавата предвиждаше помощта от 120 лв. да е под формата на ваучери. Опозиция и синдикати обаче казаха, че хората в селата нямат достъп до големите магазини. Другото опасение бе, че по този начин една от най-уязвимите групи ще бъде изложена на допълнителен риск в пандемията, докато се реди на опашки за ваучерите. "Чухме мнението на всички, които критикуваха тази идея", обясни Сачева.

Пенсиите на около 14 хил. бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., пък ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021 г.

Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората, които ще получават и втора от частните фондове. Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%.

Втора пенсия ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

От догодина влиза в сила новата формула за намаление на държавната пенсия, която включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове. Тя ще е около 9% намаление на пенсията от НОИ. Така пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и ще се увеличат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари